Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Banca Nationala ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie din acest an, programata pentru joi, 7 ianuarie.
Majoritatea analiştilor care au participat la sondaj consideră că atât rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, cât şi cele pentru pasivele în valuta ar putea fi menţinute constante pe 7 ianuarie.
Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valuta la 12%, estimează analiştii financiar-bancari.
Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016.
Anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.
Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua, iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.
AAFBR este o asociaţie profesională fara scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008, care reuneşte peste 70 de profesionişti ce activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.
In sedinta din 5 noiembrie 2015, Consiliul de administratie al BNR a hotârăt să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul minim istoric de 1,75% pe an. În acelaşi timp, banca centrala a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei (8%) şi în valută (14%) ale instituţiilor de credit.
Ultima reducere a dobanzii cheie a fost in luna mai 2015, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, aceasta fiind a şasea scădere consecutivă de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august 2014. Tot atunci, BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, şi mentinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută.
Comentați?