Advertisement

stabilirea tarifelor de primă maxime
Home Finanţare Analiştii Financiar-Bancari: Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% în 2016

Analiştii Financiar-Bancari: Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% în 2016

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Banca Nationala ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie din acest an, programata pentru joi, 7 ianuarie.

Majoritatea analiştilor care au participat la sondaj consideră că atât rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, cât şi cele pentru pasivele în valuta ar putea fi menţinute constante pe 7 ianuarie.

Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valuta la 12%, estimează analiştii financiar-bancari.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016.

Anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.

Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua, iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.

AAFBR este o asociaţie profesională fara scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008, care reuneşte peste 70 de profesionişti ce activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

In sedinta din 5 noiembrie 2015, Consiliul de administratie al BNR a hotârăt să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul minim istoric de 1,75% pe an. În acelaşi timp, banca centrala a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei (8%) şi în valută (14%) ale instituţiilor de credit.

Ultima reducere a dobanzii cheie a fost in luna mai 2015, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, aceasta fiind a şasea scădere consecutivă de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august 2014. Tot atunci, BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, şi mentinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AsigurăriFinanţare

Porsche Finance Group România, finanțator auto cu 25 de ani experiență

Porsche Finance Group (PFG), unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții...

constructorii auto
Finanţare

Flotă de 9 mașini electrice pentru Protecția Consumatorilor, prin programul Rabla Plus

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest Timiș intenționează să achiziționeze 9...

abonamentele auto
Finanţare

Abonamentele auto vor depăși, în 5 ani, atât achiziția, cât și leasingul. Studiu PwC

În următorii cinci ani, aproape jumătate (49%) dintre consumatori spun că vor...

RAPPS
Finanţare

Flotă de 10 autoturisme 4×4 pentru dotarea parcului auto al RAPPS

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) București va achiziționa un...