În cadrul a peste 650 de acţiuni de control, o serie de ateliere de reparaţii, ateliere tahografe şi limitatoare de viteză, staţii ITP, dar şi persoane neînregistrate fiscal au fost amendate cu peste 820.000 de lei, din cauza nerespectării prevederilor legale în domeniu, a anunțat Registrul Auto Român (RAR).
Controalele au fost derulate în perioada octombrie – noiembrie 2022, de către inspectorii Departamentului de supraveghere a pieţei şi au fost dispuse 143 de sancţiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activităţii.
Potrivit RAR, 10% din totalul proceselor verbale întocmite au fost pentru persoane neînregistrate fiscal care desfăşurau activităţi de reparaţii auto.
Pe parcursul acţiunilor de control, inspectorii au găsit neconformităţi legate de efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizaţie tehnică, efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparaţii (una dintre condiţiile legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie a autovehiculului, ulterior intervenţiei asupra unui autovehicul), păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare. De asemenea, au fost identificaţi prestatori de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.
„Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul „ieftin şi rapid”, într-o unitate improvizată, reţineţi că nu aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute şi aveţi şanse zero ca ulterior să rezolvaţi pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, a declarat Mihai Dogarescu, şef Departament Supraveghere Piaţă (DSP) – RAR.
În plus, Registrul atrage atenţia asupra faptului că intervenţiile în sisteme de siguranţă ale autovehiculului sunt complexe şi necesită obligatoriu piese şi componente omologate, iar din acest motiv controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate şi legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule şi de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfăşoară activităţi de reparaţii în mod neautorizat.
RAR recomandă, totodată, ca achiziţiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure şi piesele să fie omologate. „Vânzătorul trebuie să ofere garanţie pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură”, notează sursa citată.
CITEȘTE ȘI:
Primăria Sectorului 3 a achiziționat 18 vehicule electrice. Cine le furnizează
Documentaţiile pentru două secţiuni din Autostrada A8 așteaptă validarea ANAP pentru licitație
Comentați?