Acord pentru realizarea conexiunii rutiere între Salonta (România) şi Békéscsaba (Ungaria)

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, au semnat, marţi, la Bucureşti, Acordul interguvernamental privind stabilirea conexiunii Drumului Expres Salonta - Frontieră cu rețeaua rutieră din țara vecină.salonta

Drumul Expres Salonta – Frontieră, cu o lungime de aproximativ 10 km, face parte din proiectul Arad-Oradea și ar trebui finalizat în România până în anul 2026. Proiectul este implementat de consiliile judeţene Bihor şi Arad.

Potrivit ministrului Sorin Grindeanu, Acordul de mediu pentru șoseaua de mare viteză va fi emis în vara acestui an, iar în octombrie se va finaliza proiectul tehnic, astfel încât lansarea licitaţiei pentru construcție să fie lansată până la finele acestui an.

„Cum bine ştiţi, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip către autorităţile locale, iar acest proiect de Drum Expres Arad-Oradea, cu varianta aceasta de Salonta, de trecere a graniţei, se află în gestiunea autorităţilor locale – Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Judeţean Arad. Noi suntem doar pe post de a finanţa aceste proiecte, ei le implementează. Undeva în vara acestui an vom avea acordul de mediu, din informaţiile pe care le avem, ceea ce-i un lucru dificil în România – şi cred că nu doar în România – şi, pe termenele pe care colegii din Bihor şi din Arad mi le-au transmis, undeva în octombrie se va finalizat proiectul tehnic, astfel încât să putem lansa în licitaţie execuţia până la sfârşitul acestui an. Termenul de finalizare a întregului proiect este 2026, deci mai repede de 2030, aşa că trebuie să ne gândim şi la următorul”, a menționat Sorin Grindeanu.

La rândul său, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, dezvoltarea colaborării între cele două ţări este imposibil de imaginat fără dezvoltarea legăturilor fizice.

”În trecut am avut un obiectiv, şi anume că la fiecare cinci ani vom inaugura câte o conexiune de drum expres între cele două ţări. Am reuşit acest lucru în 2015, la fel şi în 2020. Succesul din 2025 este în etapa de pregătire, şi anume momentul în care vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din jurul oraşului Satu Mare. Astăzi însă am asigurat succesul pentru anul 2030 deoarece am încheiat acordul cu privire la conexiunea numărul 4 de drum expres. Cheia acestui succes este faptul că noi, pe partea ungară, o să ducem drumul expres Budapesta-Békéscsaba până la graniţa cu România şi atunci va exista posibilitatea ca acest drum să se interconecteze cu drumurile expres din ţara dumneavoastră. Am convenit şi asupra punctului de trecere a frontierei, în Ungaria cei la Méhkerék deja se pregătesc”, a afirmat Péter Szijjártó.

Un alt subiect discutat de cei doi oficiali a fost cel referitor la Punctul de Trecere a Frontierei de la Beba Veche, unde se întâlnesc trei state: Serbia, Ungaria şi România.

„Un alt lucru pe care am ţinut astăzi să îl discut cu domnul ministru este cel legat de punctul de trecere de la Beba Veche, acolo sunt trei state – Serbia, Ungaria şi România -, şi cel puţin din partea autorităţilor locale din Timiş este un proiect pentru care se insistă foarte mult în a se face, pentru că este şi un loc deosebit – aşa cum am spus sunt trei state acolo în jurul localităţii Beba Veche şi sigur prietenii din Ungaria au făcut deja paşi şi sunt înaintaţi în ceea ce înseamnă relaţia cu Serbia acolo. Sper că vom recupera timpul pierdut şi am promisiunea domnului ministru că lucrurile vor merge rapid din acest punct de vedere”, a arătat ministrul Transporturilor.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Măsurile de plafonare a prețului la energie nu și-au atins scopul pentru consumatori

Drumul Expres Brăila – Galați, construit în proporție de 50%. Au fost asfaltați primii 300 de metri

 

 

 

Adaugati comentariu