Advertisement

autovehicule
Home Administrare flote Juridic Noi norme de valorificare a autovehiculelor intrate în proprietatea privată a statului

Noi norme de valorificare a autovehiculelor intrate în proprietatea privată a statului

Guvernul a modificat condiţiile privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, precum autovehicule, ambulanţe sanitare, ambarcaţiuni sau motoare, şi transmiterea cu titlu gratuit a acestora către persoane fizice sau juridice.

Acestea pot fi transmise cu titlu gratuit creşelor, grădiniţelor, centrelor de plasament şi centrelor de primire a copilului, căminelor de bătrâni, cantinelor pentru săraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, bibliotecilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. De asemenea, aceste autovehicule se pot transmite şi organizaţiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale ca şi furnizori de servicii sociale/cantine sociale, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale.

Astfel, sunt eliminate unele prevederi referitoare la expertizarea tehnică a autovehiculelor şi ambulanţelor sanitare, fiind introduse unele condiţii privind vechimea sau norme de poluare. Expertizarea tehnică a acestor bunuri a fost eliminată întrucât îngreuna procesul de atribuire şi presupunea costuri suplimentare pentru cei care preluau bunurile. De asemenea, este majorat plafonul valoric de atribuire de la 10.000 lei la 25.000 lei/beneficiar/solicitare; majorarea a fost necesară având în vedere că pragul de valoric nu a mai fost modificat din anul 2007. O entitate eligibilă va putea beneficia de o singură atribuire cu titlu gratuit de bunuri pe parcursul unui an calendaristic.

Prin hotărârea aprobată miercuri au fost modificate normele de aplicare a OUG 14/2007, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731 /2007.

Astfel, pot fi transmise cu titlu gratuit autovehicule si ambulanţe sanitare care sunt înmatriculate în România, nu figurează cu alerte de furt sau interdicţii în bazele de date naţionale şi internaţionale, care sunt încadrate în norma de poluare de minim EURO 4, iar vechimea nu depăşeşte durata medie normală de funcţionare prevăzută de actele normative în vigoare.

De asemenea, pot fi transmise cu titlu gratuit ambarcaţiuni care sunt înmatriculate în registrele naţionale şi internaţionale conform legislaţiei în vigoare, deţin documentele necesare pentru a naviga, iar vechimea, calculată ca diferenţă între data evaluării efectuate de organele de valorificare şi data fabricaţiei, să nu depăşească, la data evaluării, durata medie normală de funcţionare prevăzută de actele normative în vigoare.

Repartizarea acestor bunuri se va face de către o comisie interministerială care va funcţiona pe lângă Secretariatul General al Guvernului, constituită prin decizie a premierului, formată din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Cancelariei Primului-Ministru.

Raportarea acestor bunuri se face de către Ministerul Finanţelor către Secretariatul General al Guvernului lunar, până la data de 10 a lunii următoare, pe baza datelor transmise de organele de valorificare.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,1%, în august 2024

 

Raportul Draghi avertizează UE că deciziile sale duc la slăbirea industriei auto

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CO2
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană refuză amânarea cu doi ani a țintelor de CO2 pentru vehicule

După cum era de așteptat, Comisia Europeană a refuzat solicitarea (neoficială) a...

concediere colectivă
Juridic

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

Într-un peisaj legislativ în continuă evoluție, înțelegerea corectă a procesului de concediere...

CO2
Flotă verdeJuridic

Constructorii auto europeni vor o amânare de 2 ani a țintelor de CO2, până în 2027

Potrivit unei document intern al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), ajuns...

stellantis
Juridic

Stellantis, adus în instanță de investitori. Întâi în SUA, acum în Țările de Jos

Fundația olandeză Fiat Chrysler Investors Recovery Stichting, care reprezintă investitorii din fostul...