Advertisement

Strategia Naţională a Hidrogenului
Home Piaţa auto Flotă verde Primul proiect legislativ pentru hidrogenul verde și reducerea emisiilor de carbon

Primul proiect legislativ pentru hidrogenul verde și reducerea emisiilor de carbon

Prima inițiativă legislativă destinată proiectelor bazate pe hidrogenul verde a fost depusă, miercuri, în Parlament, atestând importanţa acestui vector de energie în procesul de decarbonizare şi atingerea independenţei energetice a ţării, a anunțat deputata Oana Ozmen.

”Depăşirea dependenţei de combustibilii fosili presupune atingerea unui mix energetic echilibrat, în care utilizarea hidrogenului capătă proporţii. Pentru a încuraja industria în tranziţia energetică, în calitate de Raportor al Grupului de Lucru pe hidrogen din Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, am avansat spre dezbatere şi adoptare proiectul privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor”, a explicat Oana Ozmen, iniţiatoarea proiectului.

Potrivit acesteia, există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice şi cerinţelor tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogenul verde. Prin iniţiativa propusă, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi siguranţa în materie de energie.

Deputata a mai arătat că proiectul a fost depus ca urmare a consultării pe parcursul unui an de zile a tuturor experţilor din mediul academic, privat şi non-guvernamental, în colaborare cu experţii din Ministerul Energiei şi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în acest domeniu, precum ANRE.

Acest proiect de lege este coordonat cu Strategia Naţională de Hidrogen în curs de elaborare, cât şi cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului şi a Repower EU care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde în Europa în 2030.

”Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producţie de energie în ţară şi întărind securitatea energetică a României. În acelaşi timp, România se bucură de acces atât la energie cu emisii scăzute de carbon din surse nucleare, cât şi de resurse de gaz natural. Proiectul are ca scop atingerea ţintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieţei hidrogenului în România”, a conchis Oana Ozmen.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Contracte semnate pentru construcția celor 3 loturi ale Autostrăzii Bacău-Pașcani

ASF a sancționat în ianuarie două societăți de pe piața de asigurări

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verde

Volvo EX90 va ajunge la clienții din România începând cu luna noiembrie

Volvo anunță că primul SUV EX90 integral electric a fost lansat pe...

Flotă verde

Allview Auto a comercializat deja 100 de unități CityZEN

Compania Allview Auto, care comercializează în România mașinile electrice CityZEN, și-a atins...

APIA
Flotă verdeFonduri publice

Flota APIA se extinde cu 36 de mașini electrice prin Rabla Plus

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat licitația pentru...

Flotă verde

Leapmotor vine în România

Leapmotor International a desemnat AUTOGREEN MOTOR, care face parte din grupul AUTOITALIA,...