7 reguli pentru motivarea şoferilor

Pentru managerii de flote sau, în general, pentru companiile de transport, nimic nu este mai neplăcut decât un conducător auto nemotivat, cu psihicul în cădere liberă. Pentru a evita acest lucru, compania MiX Telematics, unul dintre liderii mondiali în furnizarea soluţiilor de administrare a flotelor, MiX Telematics, recomandă aplicarea a 7 reguli simple.
sofer-floteauto

Miza unui comportament necorespunzător la volan din partea şoferilor este mare: vă poate costa mulţi bani şi va avea impact negativ asupra rezultatelor de business. În acelaşi timp, poate prejudicia reputaţia societăţii, creându-i o imagine nefavorabilă în rândul clienţilor sau ai altor şoferi.

Soluţia? Asiguraţi-vă că aveţi întotdeauna, la volanul maşinilor din parcul auto, salariaţi motivaţi. Iată cum puteţi obţine acest lucru.

1. Vă cunoaşteţi şoferii?

Pentru a înţelege cât mai bine ceea ce-i poate motiva pe conducătorii auto din compania dumneavoastră, este esenţial să le înţelegeţi viaţa de zi cu zi: obiceiurile, condiţiile de lucru, posibilele presiuni din activitatea lor. Această primă regulă este adesea trecută cu vederea, dar este un pas crucial în succesul unui program de angajare corect şi eficient.

2. Identificaţi principalele profilurile motivaţionale

Conducătorii auto din flota dumneavoastră deţin un profil motivaţional propriu, ghidat de gen, vârstă, situaţie familială, starea de sănătate şi, nu în ultimul rând, de ambiţii. Prin studierea cu atenţie a acestor profiluri, veţi putea determina pârghiile motivaţionale cele mai potrivite, care pot fi, de exemplu, banii, recunoaşterea, autonomia, managementul, calitatea vieţii, perspectivele, performanţa, formarea profesională, condiţiile de muncă. Nu vă limitaţi la un singur mijloc de motivare, o strategie bună pentru angajare se bazează, inevitabil, pe mai multe pârghii.

3. Transpuneţi mijloacele motivaţionale în practică

Şoferii dumneavoastră şi-au exprimat dorinţa de a fi cât mai independenţi? Nimic mai simplu. Responsabilizaţi-i, permiţându-le accesul la datele personale privind performanţa în conducere, consumul de combustibil, daunalitatea şi explicându-le modul în care acestea pot fi îmbunătăţite. Încurajarea este, de asemenea, o modalitate bună de a-i motiva pe şoferii în căutare de recunoaştere. Organizarea unui concurs între colegi de aceeaşi performanţă nu poate fi decât benefică.

În cazul în care majoritatea conducătorilor auto pun accent pe perspectivele în carieră, definiţi aceste planuri şi oferiţi-le instruire profesională.

Aspectele financiare sunt predominante? Luaţi în considerare o politică de remunerare solidă, inclusiv o grilă de salarizarea, creşteri salariale, beneficii sociale sau prime.

4. Conectaţi iniţiativele de angajare la obiectivele de afaceri ale companiei

Programul de angajare al companiei este parte dintr-o strategie mai cuprinzătoare, cu obiective specifice: reducerea ratei accidentelor; scăderea costurilor de întreţinere şi de combustibil; obţinerea unui nivel mai ridicat de satisfacţie a clienţilor; limitarea impactul asupra mediului.

Cu cât conducătorii auto vor fi mai în măsură să stabilească o legătură între comportamentul lor la volan şi aceste obiective, cu atât ei vor fi angajaţi mai repede. Cu alte cuvinte, pentru a fi relevante, iniţiativele de angajare a şoferilor vor trebui legate în mod explicit de un domeniu de aplicare mult mai larg.

Adaugati comentariu