Advertisement

piata-auto-europeana-a-crescut-septembrie-campionul-vanzari-floteauto
Home Piaţa auto 4 din 10 români consideră maşina absolut indispensabilă

4 din 10 români consideră maşina absolut indispensabilă

Potrivit unui sondaj Ipsos Research, trei români din 10 conduc o maşină, indiferent că este una personală sau de serviciu, 70% dintre aceştia fiind bărbaţi. Totodată, 4 din 10 români consideră maşina absolut indispensabilă sau o necesitate, în timp ce 3 din 10 au definit-o drept o comoditate, doar un mijloc de transport oricând la îndemână.

Aproximativ 1 din 10 români văd autovehiculul ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort  (7%)„Pentru 5% dintre români, maşina este însă cel mai important lucru din viaţa lor, acest lucru fiind  valabil în special pentru tinerii şoferi cu vârste între 18 şi 24 de ani, în rândul cărora proporţia celor  care nu pot trăi fără autoturismul lor creşte la 11%. În pofida traficului, bucureştenii sunt cei care  apreciază cel mai mult rolul maşinii de a economisi timp (13%), prin comparaţie cu rezultatul total la  nivel de ţară (3%)”, informează Ipsos Research.

4-din-10-romani-considera-masina-absolut-indispensabila-sau-o-necesitate-floteautoCercetarea s-a desfăşurat în luna august-septembrie 2015, pe un eşantion de 1.200 respondenţi cu  vârste cuprinse între 18 şi 64 ani, reprezentativ pentru populaţia României.

Sondajul a fost realizat cu ocazia Zilei europene fără maşini pentru promovarea de alternative la  automobilul personal sau de serviciu. Această iniţiativă a Comisiei Europene are loc în fiecare an  începând din 1999, în data de 22 septembrie.

Ideea a câştigat teren şi în alte părţi ale lumii, în oraşe precum Montreal, Seul şi Tokyo. În  prezent, se celebrează în peste 2.000 de oraşe din 40 de ţări de pe tot mapamondul. Centrele  oraşelor se închid circulaţiei auto, promovând ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul  public şi alte forme de deplasare ecologice.

Potrivit sondajului Ipsos Research, un român din cinci are acasă o bicicletă pe care o şi foloseşte, proporţia fiind semnificativ mai ridicată în mediul rural (24%), unde condiţiile specifice fac mai la  îndemână deplasarea cu un alt mijloc de transport decât autoturismul.

„Profilul celor ce se deplasează cu bicicleta este unul mai degrabă masculin şi foarte tânăr (18-24 ani).  Campioni la mersul pe bicicletă sunt românii din sudul şi sud-vestul ţării şi doar 15% dintre  bucureşteni utilizează acest mijloc de transport”, arată rezultatele cercetării.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen California
Piaţa auto

Volkswagen California. O nouă generație pentru legendă

California este furgoneta-camper iconică. După ce a construit peste 280.000 de unități...

Înmatriculările de autoturisme noi
Piaţa auto

Înmatriculările de autoturisme noi în UE au urcat cu 4,6%. România, pe locul 14

În primele 5 luni din 2024,  înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea...

Piaţa auto

Colaborare IVECO – Foton în domeniul vehiculelor comerciale

IVECO și Foton, unul dintre cei mai importanți producători de vehicule comerciale...

vehicule rutiere
Piaţa auto

INS: Parcul național de vehicule rutiere numără 10,3 mil. unități la finalul anului 2023

Numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în evidenţele Direcţiei Generale...