2 noi autostrăzi şi 3 drumuri expres

Autostrăzile Braşov - Ungheni şi Sibiu - Braşov, precum şi drumurile expres Braşov - Târgu Mureş, Focşani - Constanţa şi Bucureşti - Craiova - Lugoj (Drumul Sudului) sunt cele 5 propuneri de investiţii rutiere incluse de Ministerul Transporturilor într-un portofoliu de proiecte a căror execuţie va începe în 2019.



Ploiești - Brașov

Ministerul Transporturilor, în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene, a pregătit un memorandum, ce a fost discutat în principiu şi cu reprezetanţii Comisiei Europene, pentru implementarea, în perioada imediat următoare, a unor proiecte prioritare de transport.

„Elaborarea unei documentaţii tehnico-economice de calitate reprezintă un proces îndelungat. Însă, este absolut obligatorie, pentru că fără o documentaţie de calitate, pregătită temeinic, întâmpinăm mari dificultăţi pe urmă în realizarea proiectelor. Am făcut acest portofoliu de proiecte, proiecte publice prioritare de infrastructură, care să atingă un grad de maturitate suficient de mare pentru demararea licitaţilor şi a implementării începând cu anul 2019”, a explicat ministrul Transporturilor, Felix Stroe, la începutul şedinţei de Guvern.

În opinia sa, pregătirea în avans a unui portofoliu de proiecte publice prezintă o serie de avantaje, printre care:

  • evitarea pierderilor de timp şi a riscului pierderii de fonduri disponibile în cadrul actualei şi viitoarei perioade de programări;
  • posibilitatea accesării altor mecanisme de finanţare, chiar şi a celor competitive, mai ales în condiţiile în care se prefigurează alocarea de fonduri în domeniul transporturilor pe acest principiu;
  • alocarea eficientă a fondurilor europene disponibile pe baza unor date cu privire la proiectele ce pot fi implementate;
  • îmbunătăţirea capacităţii de negociere a României în condiţiile cunoaşterii clare a proiectelor ce urmează a fi finanţate; creşterea gradului de absorbţie în actuala perioadă de programare.

Pachetul de proiecte prioritare va fi finanţat integral de către BERD şi cuprinde 2 autostrăzi şi 3 drumurie expres:

1. Autostrada Braşov – Paşcani – Iaşi – Ungheni. Potrivit ministrului Felix Stroe, în conformitate cu prevederile Master Planului General de Transport, proiectul are o lungime de 336,5 km şi un cost aproximativ de investiţie de 3,08 miliarde euro. Proiectul este compus din mai multe sectoare:
– sectorul Braşov – Bacău, Autostrada Moldova 5, cu o lungime de 160 de km, cu un cost de investiţie de 1,84 miliarde euro;
– sectorul Bacău – Paşcani, cu o lungime de 81,2 km, cu un cost de investiţie de 485,5 milioane de euro
– sectorul Paşcani – Iaşi – Ungheni, cu o lungime de 95,2 km, cu un cost de investiţie de 485,5 milioane de euro.

2. Transregio (drum expres) Braşov – Târgu Mureş. Proiectul are o lungime de 161 de km şi un cost aproximativ de investiţie de 100,2 milioane de euro. Drumul Transregio, cu patru benzi de circulaţie, va facilita conectivitatea rutieră între regiunile României, respectiv între cele două importante reşedinţe de judeţ.

3. Autostrada Braşov – Făgăraş – Sibiu. Proiectul de autostradă are o lungime de 120 de km şi un cost estimat de 816,44 milioane de euro. Este compus din 5 sectoare: Sibiu – Tălmaciu de Nord, Tălmaciu de Nord – Bradu, Bradu – Perşani, Perşani – Vlădeni, Vlădeni – Braşov.

4. Drum expres, patru benzi, Focşani – Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa. Proiectul de drum expres are o lungime de 361,7 km şi un cost aproximativ de investiţie de 1,822 miliarde de lei. Şoseaua va asigura o legătură foarte rapidă între Focşani, Buzău, Brăila, Babadag, Constanţa. Pentru finanţare, vor fi utilizate şi fonduri din proiectul ITI de dezvoltare a zonei de litoral şi a Dunării.

5. Drum expres Bucureşti – Craiova – Drobeta Turnu-Severin – Caransebeş – Lugoj, „Drumul Sudului”. Proiectul are o lungime de 397 de kilometri şi un cost estimat de 2,5 miliarde de euro.

„Proiectele rutiere propuse în vederea pregătirii sunt obiective de investiţii care se află în sinergie cu proiectele ce vor fi implementate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, POIM. Astfel, conectivitatea Autostrăzii Sibiu-Braşov este asigurată cu Autostrada Braşov-Bacău-Paşcani-Iaşi-Ungheni, precum şi cu pregătirea şi implementarea drumului expres Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău. Totodată, prin realizarea drumului expres Bucureşti-Craiova-Caransebeş-Lugoj se va asigura conectivitatea cu ramura nordică a coridorului patru Arad-Timişoara-Lugoj-Deva-Sibiu, respectiv cu coridorul Deva-Sibiu-Piteşti-Bucureşti-Constanţa”, a conchis ministrul Transporturilor.

 

 

Adaugati comentariu