13 tipuri de abateri descoperite de ANPC în service-uri şi showroom-uri auto. Care a fost amenda

În perioada 15-19 iunie 2020, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a a controlat în întrega țară respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în service-uri auto şi la comercializarea sau promovarea autoturismelor şi pieselor auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor.tarifele de referință

Astfel, din rezultatele centralizate până în acest moment, au fost controlaţi 386 operatori economici, constatându-se abateri la mai mult de o treime dintre aceştia.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus aplicarea a 134 avertismente şi 123 amenzi contravenţionale în valoare de 496.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 55.000 lei.

Potrivit ANPC, în cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri:

– Practici incorecte la service-uri, precum constrângea consumatorilor să accepte condiţiile contractuale, respectiv a renunţării la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi anume, a nu putea ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparaţie aferente acestuia indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparaţie; prezenţa în cotract a penalităţilor doar din partea consumatorilor, în judeţele Caraş Severin şi Timiş.

– Lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare, în judeţele: Bacău, Mureş, Covasna, Harghita, Mehedinţi, Timiş, Olt, Ilfov, Bihor şi Municipiul Bucureşti.

– Prestarea serviciilor de reparaţii în service-uri auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în judeţele: Mehedinţi, Arad, Caraş Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea şi Harghita.

– Lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în judeţele: Galaţi, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureş, Covasna, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Satu Mare şi Municipiul Bucureşti.

– Nerespectarea timpului de remediere al defecţiunilor acoperite de garanţie, în judeţele: Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj şi Bihor.

– Lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import, în judeţele: Hunedoara, Argeş, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Arad, Sibiu, Braşov, Mehedinţi,

– Afişarea de către service-uri a tarifelor fără să conţină TVA conform legii, în judeţele: Neamţ, Iaşi, Mureş, Covasna, Sibiu, Satu Mare şi Sălaj.

– Lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor şi tarifelor orare (preţurile sau tarifele afişate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt aşezate la loc vizibil sau sunt afişate în mod echivoc, fără a avea toate explicaţiile necesare), în judeţele: Vâlcea, Olt, Gorj, Alba, Giurgiu, Teleorman, Braşov, Sibiu, Buzău, Bacău, Iaşi, Covasna, Vaslui, Tulcea, Galaţi, Ilfov, Mureş, Hunedoara, Cluj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Botosani şi Municipiul Bucureşti.

– Utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în judeţele: Iaşi, Olt şi Prahova.

– Comercializare de produse cu data ieşirii din uz depăşită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Ilfov. Mehedinţi, Gorj, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti.

– Abateri privind promoţiile, în judeţele: Hunedoara, Arad şi Cluj.

– Nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezenţa devizelor nesemnate de clienţi, în judeţele: Satu Mare, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

– Condiţii insalubre de lucru şi depozitare, în judeţul Sălaj.

„ANPC continuă analiza şi centralizarea rezultatelor seriei de verificări în domeniul service-urilor şi dealer-ilor auto, la nivel national, şi îi asigură pe consumatori că supraveghează atent piaţa pentru a verifica modul în care operatorii economici le respectă drepturile, în timpul actului comercial”, au menţionat reprezentanţii instituţiei.

 

CITEȘTE ȘI:

Drumul dintre Predeal şi Râşnov se închide joi, pentru 8 ore

De la 1 iulie 2020, CFR Călători repune progresiv în circulație trenurile internaționale

Facilităţile la plata impozitului anual pe clădirile nerezidențiale, extinse până la sfârșitul anului

 

 

Adaugati comentariu