Advertisement
BEI
Home Infrastructură 1 mld. € de la BEI pentru proiecte de infrastructură

1 mld. € de la BEI pentru proiecte de infrastructură

Banca Europenă de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut de un miliard de euro pentru cofinanţarea cu Fondurile structurale şi de investiţii europene a proiectelor prioritare de infrastructură în domeniul transporturilor, în valoare totală de 6,8 miliard de euro, care vor fi implementate în ţara noastră în perioada de programare 2014 – 2020.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de graţie de până la 7 ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate şi perioadă de graţie. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI şi nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranşe.

România are calitatea de împrumutat şi este reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţile şi societăţile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 şi 2 din POIM.

Fondurile BEI vor acoperi contribuţia bugetului de stat care cofinanţează investiţii prioritare de infrastructură în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 — 2020 (POIM). Aceste proiecte vor fi implementate în diverse regiuni, majoritatea fiind în zonele mai puţin dezvoltate din România şi/sau pe Axele prioritare TEN-T (Coridoarele Pan-Europene) .

Investiţiile vor beneficia de granturi UE şi se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil şi pe eliminarea blocajelor din infrastructurile cheie din reţea. De asemenea se va pune accent şi pe dezvoltarea unor sisteme de transport multimodal şi pe reducerea impactului transporturilor asupra mediului.

„Împrumutul de la Banca Europenă de Investiţii va sprijini investiţiile strategice de infrastructură de transport, care sunt importante pentru creşterea mobilităţii, siguranţei şi a interconectivităţii în România şi pentru întărirea competitivităţii ţării. Acesta proiect reprezintă un bun exemplu al cooperării BEI cu economia românească, căreia instituţia îi oferă servicii de finanţare şi consultanţă accesibile pe termen lung, accelerând absorbţia fondurilor UE şi stimulând avansul economiei şi scăderea şomajului, precum şi îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor”, a afirmat Andrew McDowell, vicepreşedinte BEI.

Potrivit ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, „noul împrumut contractat de la BEI este o dovadă a bunei colaborări stabilite între România şi Banca Europenă de Investiţii având ca scop încurajarea investiţiilor în ţara noastră, punerea în practică a Master Planului General de Transport convenit cu Comisia Europeană şi creşterea absorbţiei fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 — 2020”.

Finanţarea BEI se acordă sub forma unui împrumut pentru programe structurale (SPL), care permite atât finanţarea proiectelor mari de infrastructură, cât şi a unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor lor limitate, nu ar putea beneficia de finanţare directă de către BEI, se precizează într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Iniţiativa de asistenţă tehnică JASPERS (asistenţă comună pentru sprijinirea proiectelor în regiunile europene — furnizată în comun de BEI şi Comisia Europeană) a contribuit la pregătirea unor strategii de dezvoltare pe termen lung care stau la baza selectării proiectelor care urmează a fi implementate cu fonduri din acest împrumut, verificând astfel şi asigurând calitatea consistentă a proiectelor care urmează a fi efectuate.

Banca Europeană de Investiţii este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre ale UE. Aceasta face ca finanţările pe termen lung să fie disponibile pentru investiţii solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

infrastructura rutieră
Infrastructură

Noi acte normative pentru realizarea investiţiilor în infrastructura rutieră

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri fondurile pentru exproprierile necesare construcției...

Lotul 2 Nord
Infrastructură

Miercuri se deschide circulația pe Lotul 2 Nord al Autostrăzii de Centură București A0

Miercuri, de la ora 15.00, se deschide circulația pe Lotul 2 Nord...

Măgurele Expres
Infrastructură

Începe proiectarea Drumului Radial 10 Măgurele Expres

Contractul pentru proiectarea Drumului Radial (DR) 10 Măgurele Expres, una dintre șoselele...

Pro Infrastructură
Infrastructură

Toamna se numără… kilometrii de autostradă. Analiză Asociația ”Pro Infrastructură”

România are, în prezent, 1.008 kilometri de autostradă și drum expres în...