Advertisement
nadlac II
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Vin Sărbătorile! Începe aglomeraţia în punctele de trecere a frontierei

Vin Sărbătorile! Începe aglomeraţia în punctele de trecere a frontierei

În perioada Sărbătorilor, cele mai tranzitate puncte de trecere sunt cele de la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria. Poliţia de Frontieră anunţă că sunt disponibile 21 puncte cu specific rutier, având, în total, 68/69 de benzi de control pe sens.

Ca în fiecare an, apropierea Sărbătorilor de Iarnă readuce în ţară mulţi dintre românii aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia, dar şi turişti străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România, sens în care, în perioada următoare Poliţia de Frontieră estimează o creştere a traficului prin punctele de trecere a frontierei.

Pentru evitarea aglomerărilor, zilnic, peste 4.000 poliţişti de frontieră desfăşoară în această perioadă activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

„Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei
acestora. De asemenea, în funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri
suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz. De asemenea, au fost contactate autorităţile statelor vecine şi în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite măsuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate”, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit acestora, în proximitatea punctelor de trecere ale frontierei, poliţiştii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, Poliţia de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt
disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.

pe raza jud. Timiş:

 • P.T.F. Cenad – Kiszombor

pe raza jud. Arad:

 • P.T.F. Nădlac – Nagylak
 • P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota
 • P.T.F. Turnu – Batonnya
 • P.T.F. Vărşand – Gyula

pe raza jud. Bihor:

 • P.T.F. Salonta – Mehkerek
 • P.T.F. Borş – Artand
 • P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany
 • P.T.F. Săcuieni – Letavertes

– pe raza jud. Satu Mare:

 • P.T.F. Urziceni – Vallaj;
 • P.T.F. Petea – Csengersima.

La frontiera româno-bulgară sunt 10 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile,
atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 16/15 de benzi de control pe sens.

– pe raza jud. Giurgiu:

 • P.T.F. Giurgiu – Ruse

– pe raza jud. Constanţa:

 • P.T.F. Vama Veche – Durankulak
 • P.T.F. Ostrov – Silistra
 • P.T.F. Negru Vodă – Kardam
 • P.T.F. Lipniţa – Kainardja pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08.00 la ora 20.00.

– pe raza jud. Dolj:

 • P.T.F. Bechet – Orjahovo (Bac)
 • P.T.F. Calafat -Vidin

– pe raza jud. Călăraşi:

 • P.T.F. Călăraşi – Silistra (Bac)

– pe raza jud. Teleorman:

 • P.T.F. Zimnicea – Svistov (Bac)
 • P.T.F. Turnu Măgurele -Nicopole (Bac)

Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră
Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.
Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Situaţia traficului autovehiculelor de mare tonaj

O situaţie aparte se înregistrează în ceea ce priveşte traficul de mărfuri, deoarece în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă creşte ca urmare a intensificării comerţului din perioada de sărbători.

Poliţia de Frontieră precizează că, şi pentru această categorie de mijloace de transport este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalităţile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Cele mai tranzitate puncte de trecere în anul 2017

În luna decembrie 2017, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4,5 milioane de persoane, precum şi de 1,2 milioane mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2,1 milioane cetăţeni U.E. şi 400.000 cetăţeni non – U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1,6 milioane
persoane, iar prin cele aeroportuare aproximativ 1,2 milioane persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2017, a fost graniţa româno-moldoveană, cu peste 700.000 de treceri persoane.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere a frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic crescute, aproape duble faţă de o perioadă normală.

Astfel, P.T.F. Nădlac II Autostrada, la frontiera cu Ungaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, de peste 500.000 persoane şi 200.000 mijloace de transport, atât la intrare, cât şi la ieşire.

La P.T.F. Borş, un alt punct de trecere de la graniţa cu Ungaria foarte tranzitat, poliţiştii de frontieră au verificat peste 412.000 persoane şi 148.000 mijloace de transport.

Cel mai tranzitat punct de trecere aeroportuar a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, unde s-au prezentat aproximativ 824.000 persoane la controlul de frontiera, pentru a intra şi ieşi în/din ţară.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bulgaria
Siguranţă rutieră

Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor cu Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau...

Infotrafic
Siguranţă rutieră

INFOTRAFIC: 17 tronsoane de drumuri naţionale sunt închise circulației rutiere

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, luni, la...

decese rutiere
Siguranţă rutieră

Harta regiunilor UE cu cele mai multe decese rutiere

Eurostat a dat recent publicității o hartă a regiunilor din UE unde...