Varianta de ocolire Tg. Mureş va fi construită din bani europeni

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va solicita fonduri europene pentru construcţia Variantei de ocolire a municipiului Tg. Mureş. Oricum, pentru realizarea proiectului, un antreprenor încă nu există.
Iaşi

Reprezentanţii CNAIR au anunţat că instituţia, în calitate de Beneficiar, şi Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport au convenit încheierea Contractului de Finanţare nr. 7 în data de 13 iulie 2018, pentru proiectul ”Varianta de ocolire Târgu Mureş” în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă alocată prin Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului este devierea traficului greu din municipiul Targu Mures pe o varianta de ocolire in vederea imbunatatirii fluxului de trafic prin construirea a 11,643 km de varianta de ocolire, cinci poduri, două pasaje, un viaduct, 2 intersectii giratorii şi 2 parcari.

Proiectul are ca scop reducerea timpului de parcurs cu 21,40 minute, cresterea confortului si siguranta traficului, economia de combustibil şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea economico-sociala a zonelor pe care varianta de ocolire le va deservi.

Potrivit CNAIR, durata de implementare a proiectului este de 108 luni, respectiv între data de 1 ianuarie 2014 şi 31 decembrie 2022 la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea contractului de finanţare.

Valoarea totală a proiectului este de 429,7 milioane de lei (inclusiv TVA) şi va fi finanţat astfel: 75% contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 258,7 milioane de lei, 25% contribuţia proprie- 86,2 mil. lei, restul de 84,7 mil. lei reprezentând valoare neeligibila inclusiv TVA.

Reamintim că, după trei ani de întârzieri şi o nouă expertiză tehnică din care a rezultat necesitatea unor investiţii suplimentare de 57% peste valoarea estimată iniţial, contractul pentru execuţia Variantei de Ocolire a municipiului Tg. Mureş a fost reziliat. Ministerul Transporturilor promite că un nou antreprenor va fi găsit chiar în acest an.

 

 

Adaugati comentariu