Unde a finanţat AFM staţii pentru maşini electrice

Deşi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) derulează deja două programe pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare a maşinilor "verzi", nici companiile, nici administraţiile locale nu s-au înghesuit să obţină fonduri de la stat pentru instalarea staţiilor pentru maşini electrice.
autoturisme-hibride-si-electrice-au-fost-vandute-floteauto

De exemplu, prin „Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: statii de reincărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in”, AFM a încheiat doar 9 contracte pentru finanţare.

Lansată în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, schema de finanţare este, teoretic, în derulare, dar cu excepţia sesiunii din 2016 (15 septembrie – 15 noiembrie), instituţia nu a mai organizat altele.

La momentul respectiv, a fost alocată suma de 70 milioane lei pentru instalarea unui număr de 420 de staţii de încărcare cu putere normală şi alte 420 de staţii de încărcare rapidă.

Din păcate, nu s-a reuşit decât finanţarea a 16 staţii, dintre care 4 cu putere normală şi 12 cu putere înaltă.

Potrivit AFM, cei beneficiari ai fondurilor de la stat sunt:

  • MCM Petrol (Buzău) – 2 staţii cu putere înaltă, una în Buzău şi una în comuna Merei
  • Cybernet Auto Center (Bacău) – 4 staţii cu putere normală
  • Next Automobile (Argeş) – 1 staţie cu putere înaltă
  • Tester Grup (Iaşi) – 1 staţie cu putere înaltă
  • Casa Auto (Iasi) – 2 staţii cu putere înaltă
  • Avia Motors (Bucuresti) – 1 staţie cu putere înaltă
  • Hotel Hostel Park (Covasna) – 1 staţie cu putere înaltă
  • Municipiul Târgovişte (Dâmboviţa) – 4 staţii cu putere înaltă

Programul a fost conceput ca unul multianual, cu o ţintă indicativă de 6.000 de puncte de alimentare instalate în reţea, până în anul 2020. Este destinat persoanelor juridice, respectiv: primăriilor din localităţi cu mai mult de 50.000 de locuitori, instituţiilor publice şi agenţilor economici din astfel de oraşe, dar şi agenţilor economici ale căror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrăzi, drumuri europene şi drumuri naţionale.

Suma maximă pe care o pot solicita beneficiarii este de 900.000 de lei – aproximativ 200.000 de euro. Fondurile acoperă 80% din cheltuielile eligibile.

Finanţare prelungită

Pentru ce de-a doua schemă de finanţare a instalării staţiilor de încărcare – „Programul privind reducerea emisiiior de gaze cu efect de seră in transporturi, prin promovorea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reincărcare pentru vehicule electrice in municipille reşedinţe de judeţ” – sesiunea de depunere a dosarelor tocmai a fost prelungită, până la 29 martie 2019.

Solicitanţii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale – reşedinţe de judeţ şi municipiul Bucureşti, iar suma alocată sesiunii de finanţare este de 92 milioane lei.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile şi în limita sumelor maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant. Sumele maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant se stabilesc în funcţie de numărul de locuitori, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, acestea fiind publicate pe site-ul AFM.

Suma maximă finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea unei staţii de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 90% din totalitatea cheltuielilor eligibile.

Schemă de ajutor de stat pentru 1.000 de companii

În acest moment, Administraţia Fondului pentru Mediu a demarat, împreună cu Consiliul Concurenţei, procedurile necesare instituirii unei noi scheme de ajutor de stat pentru finanţarea companiilor interesate de instalarea staţiilor pentru maşini electrice.

Potrivit ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, proiectul de prenotificare se află la Comisia Europeană, în vederea verificărilor prealabile.

Intenţia autorităţilor este ca numărul beneficiarilor să fie de aproximativ 1.000 de companii.

 

Adaugati comentariu