Advertisement
stații de încărcare
Home Piaţa auto Flotă verde UE finanțează instalarea în România a 242 de noi staţii de încărcare de mare putere

UE finanțează instalarea în România a 242 de noi staţii de încărcare de mare putere

Uniunea Europeană (UE), prin intermediul CINEA, va acorda Renovatio e-charge un grant de 9,5 milioane de euro pentru instalarea în România a unui număr de 242 de noi staţii de încărcare de mare putere pentru maşini electrice.

Astfel, Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) a semnat recent acordurile de finanţare cu membrii Consorţiului EXPAND-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte şi Renovatio e-charge.

„Consorţiul EXPAND-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locaţii, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150-350 kW), destinate vehiculelor electrice uşoare şi grele de transport marfă. UE finanţează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a arătat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al Renovatio e-charge.

Renovatio e-charge face parte din ecosistemul de companii Renovatio şi administrează în prezent cea mai mare reţea de încărcare a maşinilor electrice, care cuprinde peste 655 de puncte de încărcare la nivel naţional.

Concret, în cadrul proiectului european EXPAND-E, Renovatio e-charge va instala până la 222 de staţii de încărcare de mare putere, de minimum 150 kW, dedicate vehiculelor electrice uşoare şi 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350 kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze şi autocare), în 53 de locaţii de-a lungul coridoarelor principale ale reţelei TEN-T din România.

„Toate staţiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalţi membri ai proiectului, precum şi cu alţi operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluţiilor de roaming. De asemenea, toate staţiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial”, a explicat Alexandru Teodorescu.

Semnarea recentă a acordului de finanţare dintre CINEA ŞI EXPAND-E a confirmat statusul, calendarul şi livrabilele celui mai mare proiect de infrastructură de încărcare a maşinilor electrice finanţat de agenţia europeană de la înfiinţare şi până în prezent.

Membrii Consorţiului EXPAND-E au început deja identificarea şi securizarea terenurilor, realizarea testelor de fezabilitate şi a procedurilor de achiziţii de echipamente.

Grantul UE a atras şi capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum şi capital de lucru adiţional de la membrii consorţiului şi câteva instituţii financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiţii adiţionale, cât şi încrederea investitorilor în proiect şi în creşterea pieţei vehiculelor electrice.

Adiţional, Comisia Europeană a selectat pentru finanţare proiectul EXPAND-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locaţii din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global EXPAND-E şi asigurând acoperirea a 23 state membre UE.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

În era hidrogenului: Bosch începe producția de volum a modulului său pe bază de celule de combustie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,3% în luna iunie

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verde

ID.Buzz LWB. Let’s rock!

Un model care te face să vibrezi. Acesta este ID.Buzz, care beneficiază...

staţii de încărcare
Flotă verde

50 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice vor fi montate pe 11 amplasamente din Bucureşti

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţă că 50 de staţii...

mașină electrică
Flotă verde

Cât de pregătită este România în 2023 pentru mobilitatea electrică?

Într-un clasament privind mobilitatea electrică, România se află, în 2023, pe locul...

nissan
Flotă verde

În Europa, gama Nissan va deveni complet electrică până în 2030

Nissan va accelera planurile de electrificare prin angajamentul ca toate vehiculele vândute...