Advertisement
trenul metropolitan
Home Transporturi Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, va conecta Capitala și de Scroviștea (Periș, Ilfov), dar și de Fundulea (jud. Călărași), a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Pe de altă parte, acesta a adăugat că de la 1 septembrie, trenurile care circulă spre și dinspre Aeroportul Otopeni vor avea opriri și în timpul nopții în stația Parc Mogoșoaia. ”Am creat pe ruta trenului metropolitan acest punct de oprire (stația Parc Mogoșoaia) cu ajutorul Primăriei Mogoșoaia, în urmă cu 3 ani, devenind un exemplu de bună practică în ceea ce privește constituirea unui parteneriat între o autoritate locală și compania de cale ferată în scopul implementării proiectelor de infrastructură feroviară”, a arătat oficialul MT..

Acesta a precizat că, în data de 23 august, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul de ministru cu privire la primul proiect integrat al trenului metropolitan, deschizând astfel drumul pentru implementarea proiectelor pentru infrastructura feroviară în zonele metropolitane din România. Este vorba despre parteneruatul de investiții în infrastructura feroviară dintre Muncipiul București și județul Ilfov, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov ADITPBI și Ministerul Transporturilor, prin CFR.

Astfel, ADITPBI a lansat licitația pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate destinat introducerii trenului metropolitan pe ruta București Nord – Scroviștea (Periș, Ilfov), în urma încheierii unui protocol de colaborare între CFR și Primîria Municipiului București.

Potrivit lui Ionel Scrioșteanu, urmează extinderea serviciilor de tren metrolitan către Fundulea, cu o linie electrificată atât dinspre București Nord, cât și în relația cu București-Obor, în baza unui protocol care este în pregătire între Primăria Brănești și TPBI.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a explicat că proiectul de implementare a trenului metropolitan are trei componente majore: achiziția materialului rulant, înființarea punctelor noi de oprire și alte lucrări (modernizări stații), precum și modernizarea, reabilitarea, dublarea și electrificarea Centurii Feroviare București.

”Trenul metropolitan este unul dintre proiectele la care țin foarte mult, întrucât, așa cum am spus mereu, nu numai realizarea infrastructurii rutiere va rezolva problema traficului, ci și un sistem de transport în comun modern și predictibil, axat pe transport de capacitate mare (tren metropolitan, metrou) și integrat cu transportul de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz). De exemplu, durata unei călătorii cu trenul între stația Parc Mogoșoaia și Gara de Nord București sau Aeroport Otopeni este de doar 10 minute, iar prețul biletului este de 5 lei”, a subliniat Ionel Scrioșteanu..

În prezent, este funcțională ruta pilot de tren metropolitan Gara de Nord București – Aeroport Henri Coandă Otopeni, iar de anul viitor ar putea fi lansate încă 3 linii: București Gara de Nord – București Obor, București Gara de Nord – București Vest, respectiv București Vest – București Obor.

Peste 1.000.000 de călători au folosit în primii 2 ani de la deschidere (2021 și 2022), primă rută de tren metropolitan din România: aproximativ 300.000 călători în 2021 și 700.000 călători în 2022.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

AFM prelungește înscrierea în cadrul programului Rabla Local

O nouă sesiune de înscriere a producătorilor în cadrul programelor Rabla

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în creștere cu 13,9% în primul semestru din 2023

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...