Păgubiţii Astra şi Carpatica Asig îşi vor primi toţi banii în 2018

Potrivit reprezentanţilor Fondului de Garantare a Asiguraţilor, în prima parte a lui 2018 vor fi finalizate plăţile în cazul Astra Asigurări, iar până la finalul anului, pentru Carpatica Asig.consumatori

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a avizat în total, până la sfârţitul lunii noiembrie 2017, 67.100 cereri de plată pentru petenţii celor trei societăţi de asigurare, în faliment, Astra Asigurări, Forte Asigurări şi Carpatica Asig, iar valoarea aprobată la plată pentru aceste cereri se ridică la 368,9 milioane lei.

În total, FGA a recepţionat pentru cei trei asigurători falimentari, 95.434 cereri de plată. Dintre acestea, 63.220 au fost depuse de către potenţialii creditori de asigurare ai societăţii Astra Asigurări, 30.909 cereri de plată au fost transmise de către petenţii Carpatica Asig şi 1.305, de către petenţii societăţii Forte Asigurări.

Directorul general al Fondului, Cristian Roşu, spune că analizarea majorităţii cererilor de plată depuse de către potenţialii creditori Astra Asigurări, a permis, în ultimele luni, accelerarea procesului de analiză a cererilor de plată depuse de către petenţii societăţii Carpatica Asig.

Există astfel premisele ca în prima parte a anului viitor să fie finalizată analiza cererilor de plată şi efectuarea acestora, pentru Astra, iar până la finalul anului, pentru Carpatica Asig. Excepţie vor face dosarele care se vor afla în litigiu.

Pentru anul viitor instituţia estimează că va efectua plăţi în valoare de 240 de milioane de lei, în mare parte către păgubiţii Carpatica Asig.

În 2017, până la 1 decembrie, FGA a efectuat plăţi în valoare de 149,3 milioane de lei în contul creditorilor de asigurare ai Astra Asigurări, 59,1 milioane lei pentru petenţii Carpatica Asig şi 5,8 milioane de lei  pentru creditorii Forte Asigurări.

Despăgubirile achitate de FGA au crescut ca valoare în 2017, cu peste 50 de milioane de lei, faţă de anul trecut.

Dacă în 2016 s-au achitat creanţe în sumă de 143,9 milioane lei, anul acesta, FGA a plătit creanţe în valoare de 214,2 milioane lei. În total, FGA a achitat în ultimii doi ani creanţe în valoare de 358 milioane lei.

Conform FGA, în 2016, creanţele achitate vizau doar societatea Astra Asigurări, în timp ce în 2017, au fost  plătite creanţe pentru Carpatica Asig, Astra Asigurări şi Forte Asigurări.

 

 

 

Adaugati comentariu