Te descurci iarna în trafic? Câţi şoferi pierd controlul maşinii

Un număr 7 şoferi din 10 au pierdut controlul maşinii pe gheaţă sau zăpadă cel puţin o dată, în timp ce poleiul este menţionat de 85% dintre şoferi drept cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă.
iarna

Aproape toţi şoferii români îşi iau un „timp de siguranţă” (pleacă mai devreme decât în mod normal) ca să ajungă la destinaţie în timp util iarna, când condiţiile de trafic sunt mai dificile decât de obicei, arată sondajul „Te descurci iarna în trafic?”, la care au participat 6.688 de respondenţi, dintre care 6.260 de conducători auto. 1 şofer din 2 face acest lucru de fiecare dată, iar majoritatea alege să plece mai devreme cu 15 până la 30 de minute, atunci când vine vorba de deplasările în oraş.

Pe de altă parte, 7 şoferi din 10 au pierdut controlul maşinii pe gheaţă sau zăpadă cel puţin o dată, iar 3 din 10 nu au în maşină niciunul din elementele esenţiale care i-ar putea ajuta în cazul în care rămân înzăpeziţi, arată acelaşi sondaj.

Întrebaţi care este, în opinia lor, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă (creşte cel mai mult riscul de a fi implicat într-un accident rutier), 85% dintre respondenţi au indicat poleiul, 6%, ceaţa, 3%, ninsoarea, alţi 3%, ploaia torenţială, în timp ce alţi 3% au declarat că niciunul nu este periculos.

Sondajul „Te descurci iarna în trafic?” s-a desfăşurat online, între 21 ianuarie şi 1 februarie a.c., şi este parte a campaniei „Iarna, la volan”.

Întrebaţi dacă li s-a întâmplat vreodată să piardă controlul maşinii pe gheaţă sau zăpadă, 67% dintre respondenţi au recunoscut că au păţit acest lucru: 62% au reuşit să redreseze maşina fără niciun incident, în timp ce 4% au fost implicaţi într-un accident uşor (fără victime) ca urmare a acestui lucru, iar aproape 1% au fost implicaţi într-un accident grav, cu victime. De asemenea, 34% au pierdut controlul maşinii pe porţiuni de drum acoperite de apă, 32% reuşind să redreseze maşina fără niciun incident.

Cu toate acestea, şoferii români par să fie precauţi atunci când circulă în condiţii de iarnă. De exemplu, 8 din 10 şoferi români măresc distanţa faţă de maşina din faţă atunci când circulă pe carosabil acoperit de zăpadă sau gheaţă de fiecare dată, iar 7 din 10 frânează mai devreme decât o fac de obicei, arată concluziile sondajului „Te descurci iarna în trafic?”.

 

 

Astfel, pe carosabil umed/ ud:

• 55% dintre respondenţi reduc viteza de deplasare „de fiecare dată”, faţă de viteza cu care se deplasează în mod obişnuit, 30% fac acest lucru „destul de des”, 9% – „rar”, 4% – „foarte rar”, în timp ce 2% nu fac niciodată acest lucru;
• 63% măresc distanţa faţă de maşina din faţă „de fiecare dată”, comparativ cu distanţa pe care o păstrează în mod obişnuit, 26% – „destul de des”, 5% – „rar”, în timp ce 3% fac acest lucru „foarte rar”, iar alţi 3%, „niciodată”;
• 59% frânează mai devreme decât de obicei „de fiecare dată”, 28% fac acest lucru „destul de des”, 5% – „rar”, 3% – „foarte rar”, iar 5% – niciodată.

Pe de altă parte, pe carosabil acoperit de gheaţă sau zăpadă:

• 80% dintre respondenţi reduc viteza de deplasare „de fiecare dată”, faţă de viteza cu care se deplasează în mod obişnuit, 16% fac acest lucru „destul de des”, 2% – „rar”, 1% – „foarte rar”, în timp ce alţi 1% nu fac niciodată acest lucru;
• 79% măresc distanţa faţă de maşina din faţă „de fiecare dată”, comparativ cu distanţa pe care o păstrează în mod obişnuit, 16% – „destul de des”, 2% – „rar”, în timp ce 1% fac acest lucru „foarte rar”, iar alţi 2%, „niciodată”;
• 73% frânează mai devreme decât de obicei „de fiecare dată”, 18% fac acest lucru „destul de des”, 3% – „rar”, 2% – „foarte rar”, iar 4% – niciodată.

Întrebaţi dacă îşi iau un „timp de siguranţă” (pleacă mai devreme decât în mod normal) ca să ajungă la destinaţie în timp util iarna, când condiţiile de trafic sunt mai dificile decât de obicei din cauza precipitaţiilor şi a carosabilului acoperit de gheaţă/zăpadă, majoritatea (97%) a răspuns pozitiv: 52% fac acest lucru de fiecare dată, iar 31%, destul de des.

Atunci când circulă în oraş, 31% dintre şoferi pleacă mai devreme cu o jumătate de oră, ca să evite să întârzie atunci când sunt condiţii de iarnă, în timp ce 24% pleacă mai devreme cu un sfert de oră, alţi 19%, cu 20 de minute, iar 16%, cu 10 minute. Pe de altă parte, dacă trebuie să ajungă la o destinaţie din afara localităţii, 31% îşi iau o marjă de timp suplimentar de jumătate de oră, alţi 18%, de o oră, 13%, de 20 de minute, iar 12%, de un sfert de oră, arată rezultatele sondajului.

Condiţiile de iarnă nu sunt dificile doar pentru şoferi. Conform sondajului, aproape 4 din 10 pietoni au alunecat, cel puţin o dată, pe gheaţă sau pe zăpadă şi au căzut pe carosabil. Din fericire, 9 din 10 respondenţi au declarat că îşi iau măsuri speciale de precauţie atunci când traversează, pe timp de iarnă.

Mulţi dintre pietoni se declară conştienţi cu privire la vizibilitatea scăzută determinată de fular, glugă sau căciulă: 45% sunt de părere că aceste obiecte vestimentare le afectează „destul de mult” vizibilitatea atunci când se asigură la traversarea străzii, în timp ce 25% consideră că vizibilitatea le este afectată „foarte mult”, 15% estimează că sunt „puţin” afectaţi, 8% – „foarte puţin”, iar 7%, „deloc”.

Sondajul „Te descurci iarna în trafic?” s-a desfăşurat online, în perioada 21 ianuarie – 1 februarie 2019, pe platforma treazlavolan.ro, la acesta participând 6.688 respondenţi: 66% bărbaţi şi 34% femei. 67% dintre ei au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, iar 17%, între 26 şi 34 de ani.

Din totalul respondenţilor, 6.260 (94%) sunt şoferi: 67% dintre ei conduc zilnic, iar 23%, de câteva ori pe săptămână. De asemenea, 39% au permisul de conducere de 1-5 ani, în timp ce 28% au permis de mai puţin de un an, iar 20%, de peste 10 ani.

Adaugati comentariu