SUA ar putea permite livrarea de petrol din Venezuela în Europa, pentru a compensa țițeiul rusesc

Venezuela

SUA ar putea permite companiilor petroliere Eni (Italia) şi Repsol să livreze petrol din Venezuela în Europa, din luna iulie, pentru a compensa încetarea furnizărilor de ţiţei rusesc, transmite Reuters, citând surse apropiate discuțiilor.

Schimburile de petrolul contra datorii au fost oprite în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancţiunile împotriva Venezuelei.

Potrivit surselor citate, volumul de petrol pe care se aşteaptă să îl primească Eni şi Repsol nu este mare, iar orice impact asupra preţurilor globale ale petrolului va fi modest, însă permisiunea acordată de Washington de reluare a fluxurilor de petrol ”îngheţate” de multă vreme ale Venezuelei către Europa ar putea oferi un impuls simbolic preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Administraţia preşedintelui Joe Biden speră, astfel, că ţiţeiul venezuelean poate ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să redirecţioneze unele dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.

Cele două companii energetice europene, care sunt asociate în companii mixte cu societatea petrolieră de stat din Venezuela, PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de ţiţei în contul datoriilor neplătite şi dividendelor întârziate. O condiţie cheie, este ca petrolul primit ”să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte”.

Washingtonul crede că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacţii fără numerar, spre deosebire de vânzările curente de petrol ale Venezuelei către China.

China nu a participat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi a continuat să cumpere petrol şi gaze din această ţară, în pofida apelurilor SUA.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Fiat intenționează să devină complet electric din 2027

Numărul înmatriculărilor de autovehicule noi a crescut, în mai 2022, cu 19%, la 12.125 unități

 

 

Adaugati comentariu