Advertisement

SAL-Fin
Home Administrare flote Asigurări Soluţionare alternativă a litigiilor prin SAL-Fin: 80% din totalul cererilor au vizat piaţa RCA

Soluţionare alternativă a litigiilor prin SAL-Fin: 80% din totalul cererilor au vizat piaţa RCA

Consumatorii au primit în plus faţă de ofertele iniţiale ale asigurătorilor suma de aproximativ 1 milion de lei, în anul 2023, prin procedurile derulate de SAL-Fin, entitatea de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a transmis ASF.

Soluţiile adoptate, indiferent de modul de soluţionare, au fost acceptate de părţi în proporţie de aproximativ 93%.

Cererile consumatorilor, preluate în analiză de SAL-Fin în cursul anului trecut, au vizat domeniul asigurărilor, respectiv circa 80% din total fiind aferente pieţei RCA, aproximativ 13% asigurărilor generale, iar 4% se referă la asigurările facultative CASCO.

Cea mai mare sumă obţinută în plus faţă de oferta iniţială a asigurătorului, de un consumator care a apelat la procedurile de conciliere oferite de SAL-Fin, a fost de 373.450 de lei, reprezentând despăgubirea aferentă vătămării corporale şi contravaloarea raportului de evaluare medicală.

De asemenea, s-au primit sume importante şi în alte dosare instrumentate de SAL-Fin. Astfel, într-un litigiu s-a primit suplimentar suma de 157.490 de lei, reprezentând diferenţa de despăgubire şi penalităţile aferente dosarului de daună deschis la un asigurător şi lipsa de folosinţă.

SAL-Fin a finalizat, în anul 2023, un număr de 411 litigii între consumatori şi entităţile de pe piaţa financiară non-bancară.

Entitatea a înregistrat anul trecut 923 cereri de conciliere, dintre care 472 au fost cereri acceptate, fiind îndeplinite condiţiile legale de eligibilitate. Pentru 81% dintre cererile transmise spre soluţionare, consumatorii au ales procedura de impunere a unei soluţii, iar pentru 98% din concilieri au optat pentru soluţionarea online.

Cele două proceduri de soluționare alternativă a litigiilor sunt:

  • Procedura de soluţionare prin propunerea unei soluţii, cu o perioadă medie de desfăşurare de 30 de zile, presupune soluţionarea unui litigiu sub supravegherea şi îndrumarea unui conciliator din cadrul SAL-Fin, ce survine ca urmare a propunerilor făcute de acesta, a sugestiilor şi concesiilor la care părţile se înţeleg în vederea soluţionării litigiului în cadrul SAL-Fin. În perioada de referinţă, un număr de 78 litigii au fost soluţionate prin acest tip de procedură.
  • Procedura soluţionării alternative a litigiilor prin impunerea unei soluţii, cu o perioadă medie de desfăşurare de 57 de zile, presupune pronunţarea unei hotărâri de impunere, care, dacă nu este atacată în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării, constituie de drept titlu executoriu. În perioada de referinţă, un număr de 333 litigii au fost soluţionate prin acest tip de procedură.

Potrivit ASF, examinarea litigiilor supuse SAL-Fin este gratuită şi se realizează de către conciliatori independenţi şi imparţiali înscrişi în Registrul Conciliatorilor. Acesta este constituit din persoane fizice cu pregătire şi cu experienţă profesională, atât în domeniul pieţelor financiare non-bancare, cât şi al soluţionării litigiilor pe căi alternative.

SAL-Fin este singura entitate de soluţionare alternativă a litigiilor care organizează şi administrează proceduri SAL, pe domeniile în care ASF are competenţă şi este unica entitate la nivel naţional membră a reţelei europene de profil FIN-NET.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Flota CNAIR crește cu cinci SUV-uri diesel 4×4. Care este sursa de finanțare

Podul peste canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari intră în reabilitare

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...