Șoferii români sunt mai preocupați de siguranța condusului în condiții de iarnă decât media europeană, prin urmare mai atenți la caracteristicile anvelopelor pe care le aleg pentru acest sezon, arată un studiu realizat de Ipsos pentru Goodyear.
În România, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe toate drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau gheață neagră. Aceste anvelope trebuie montate pe toate roțile și nu există o dată stabilită pentru utilizarea anvelopelor de iarnă; utilizarea acestora este determinată exclusiv de condițiile meteorologice și de starea drumurilor.
Cu toate acestea, conform studiului Goodyear, doar unul din trei (31%) șoferi români utilizează anvelope de iarnă doar pentru a îndeplini cerințele legale.
Pentru 70% dintre șoferii români, principalul argument care îi determină să treacă la anvelopele de iarnă este siguranța, iar 53% dintre ei spun că se simt mai încrezători să conducă în condiții de iarnă când mașina este echipată cu anvelope speciale, preferând să își echipeze vehiculele cu cele mai potrivite anvelope pentru sezon (63%).
Dintre cei care folosesc anvelope de iarnă, majoritatea spun că le aleg în primul rând pentru aderența și frânarea excelente pe zăpadă și gheață. De fapt, proporția șoferilor români care optează pentru anvelopele de iarnă – pentru aderența, frânarea, rentabilitatea și manevrabilitatea lor excelente – depășește cu cel puțin 5% media europeană.
Conform aceluiași raport, 65% dintre șoferii europeni cu anvelope de iarnă de la o marcă premium sunt încrezători în șofatul pe timp de iarnă, o diferență considerabilă comparativ cu șoferii cu anvelope non-premium (54%).
Ce criterii trebuie să întrunească anvelopele de iarnă?
Pentru a respecta normele în vigoare, anvelopele trebuie să fie marcate cu simbolul M+S și să mențină o adâncime minimă a benzii de rulare de 1,6 mm pe cel puțin două treimi din lățimea lor. Nerespectarea acestor norme poate impacta siguranța șoferului și/sau a pasagerilor, dar și a celorlalți conducători auto sau poate genera amenzi și puncte de penalizare pe permisul de conducere.
În România, anvelopele de iarnă marcate doar cu simbolul M+S îndeplinesc cerințele legale, însă în unele țări europene, șoferii trebuie să utilizeze anvelope marcate cu simbolul fulgului de zăpadă de munte cu trei vârfuri (3PMSF). Simbolul fulgului de nea, comparativ cu marcajul M+S, asigură că anvelopa îndeplinește criterii și mai exigente pentru conducerea în condiții de iarnă. Aceasta oferă frânare și manevrabilitate superioare pe gheață umedă și aspră, zăpadă moale și tare și noroi. Pentru performanțe optime în condiții de iarnă, Goodyear recomandă utilizarea anvelopelor clasificate 3PMSF, cum ar fi premiatul UltraGrip Performance 3, care este certificat atât cu simbolurile M+S, cât și 3PMSF.
Sfaturile Goodyear privind condusul pe timp de iarnă
În ciuda îngrijorărilor privind vizibilitatea redusă și riscul de alunecare, majoritatea șoferilor români sunt conștienți că trebuie să își adapteze obiceiurile de condus la condițiile de iarnă. Opt din zece șoferi români spun că practică tehnici de conducere sigură pe timp de iarnă și verifică prognoza meteo înainte de a pleca la drum.
Există o serie de lucruri pe care șoferii le pot face pentru a se pregăti mai bine pentru condusul pe timp de iarnă și pentru a-și spori încrederea atunci când se aventurează pe zăpadă, ploaie abundentă sau gheață. Iată câteva dintre cele mai importante sfaturi de la Goodyear:
– Verificați legea. Ghidul Goodyear privind condusul pe timp de iarnă vă poate ajuta să fiți la curent cu normele specifice dacă planificați o călătorie de iarnă peste granițe, dar șoferii trebuie să verifice întotdeauna cu autoritățile din fiecare țară pentru a se asigura care sunt cele mai recente reguli privind anvelopele de iarnă.
– Alegeți anvelopele potrivite. Pentru a respecta reglementările sau pentru a vă spori încrederea în condus, asigurați-vă că alegeți anvelope cu certificările potrivite. Sigla Three-Peak Mountain Snowflake (3PMSF) indică faptul că anvelopele îndeplinesc standardele de performanță pentru iarnă. Toate anvelopele din gama de iarnă Goodyear îndeplinesc criteriile relevante pentru acest marcaj.
– Echipați-vă cu anvelopele de iarnă din timp. În România nu există o dată stabilită care să impună schimbarea anvelopelor de iarnă, însă raportul arată că 68% dintre șoferi își schimbă anvelopele în cursul lunii noiembrie. Pentru a fi pregătit pentru vremea rece, poți lua în calcul să montezi anvelopele chiar mai devreme. Goodyear recomandă „regula celor 7 grade”. Anvelopele de iarnă sunt cea mai bună alegere în orice condiții meteorologice sub 7ºC, chiar dacă nu există zăpadă sau gheață.
– Verificați presiunea anvelopelor și condiția acestora. Respectați recomandările producătorului autovehiculului privind presiunea în anvelope și rețineți că vremea rece poate reduce presiunea. Verificați în mod regulat presiunea în anvelope și adâncimea benzii de rulare și asigurați-vă că acestea nu prezintă fisuri sau deteriorări.
– Verificați mașina înainte să plecați la drum. Curățați geamurile de zăpadă și gheață și folosiți sistemul de încălzire pentru a vă asigura că geamurile sunt lipsite de condens. Acest lucru va ajuta la vizibilitate, la fel cum se întâmplă și dacă curățați zăpada de pe partea exterioară a farurilor. Dacă există o cantitate mare de zăpadă pe acoperișul mașinii, curățați-o și pe aceasta, deoarece poate fi periculos dacă va cădea în timpul condusului. Zăpada căzută poate bloca vizibilitatea și crește riscul de a provoca accidente sau de a pierde controlul mașinii, punând în pericol viața șoferului, dar și a celor din jur. De asemenea, este important să verificați nivelul lichidului de spălare și rețineți că pot fi utilizate diferite produse pentru a preveni înghețarea acestuia.
– Conduceți cu prudență sporită. Pe șosea, păstrați o distanță suplimentară față de mașina din față pentru a avea mai mult timp să reacționați și să încetiniți, mai ales că distanțele de oprire pot fi de zece ori mai mari pe drumurile înghețate.
– Nu vă grăbiți. De asemenea, nu apăsați prea tare pedalele: dacă apăsați accelerația sau frâna prea tare, vă puteți reduce controlul. Adaptați viteza la condițiile meteorologice predominante: uneori, este posibil să nu fie sigur să conduceți la limita de viteză indicată, așa că trebuie să fiți prudent și să judecați bine.
Goodyear este unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume, cu peste 71.000 de angajați și 54 de fabrici în 21 de țări din întreaga lume. Cele două centre de inovare ale companiei, din Akron, Ohio, și Colmar-Berg, Luxemburg, sunt dedicate dezvoltării celor mai avansate produse și servicii care stabilesc standardele în industria de anvelope în materie de tehnologie și performanță.
CITEȘTE ȘI:
Noua transmisie automată cu 8 trepte pentru Ducato
Vehiculele electrice merg mai departe
Comentați?