Se renunţă la autostrada Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş?


Potrivit Ministerului Transporturilor, noul proiect al autostrăzii Braşov-Bacău-Paşcani-Iaşi, anunţat în şedinţa de miercuri a Guvernului, este compus din 3 sectoare, ce se regăsesc în Master Planul General de Transport:
- sectorul de autostradă Braşov-Bacău – înscris în MPGT la ”Capitolul I – proiecte noi (Comprehensive)”, în perioada 2020 – 2030.
- sectorul Bacău-Paşcani – conform MPGT, este identificat la nivel de drum expres în cadrul „Capitolul IV – proiecte noi (Core)”, în perioada 2014 – 2020. Ministrul Transporturilor arată că standardul de drum expres se va modifica în autostradă în condiţiile în care valorile de trafic şi indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii justifică noul standard sau în cazul în care trebuie păstrată soluţia unitară la nivel de coridor .
- autostrada Paşcani-Iaşi-Ungheni face parte din autostrada Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni, identificată în cadrul MPGT la „Capitolul III – proiecte noi (Core)”, în perioada 2014 – 2020.
Potrivit însă prof. univ. dr. Dumitru Oprea, deputat PNL, anunţul ministrului Transporturilor din timpul şedinţei de Guvern arată că se renunţă la proiectului autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş, un fapt revoltător pentru ieşeni.
Parlamentarul este de părere că noua variantă propusă de Guvern, ce prevede ca două proiecte la fel de importante (Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş şi Bacău-Braşov) să fie comasate într-unul singur, va prelungi însă cu sute de kilometri drumul de la Iaşi până în Vestul ţării.
„Soluţia, care pare una de compromis şi care ar părea că încearcă să rezolve pretenţiile legitime ale regiunii Moldova, încalcă nu numai bunul simţ, dar şi însuşi programul de guvernare cu care s-a lăudat până la isterie PSD-ul. Având în vedere şi faptul că guvernele Grindeanu şi Tudose au reuşit performanţa istorică de a nu da în 2017 în exploatare nici un kilometru de autostradă, nu cred că putem lua în serios nici memorandumul privind lucrările de infrastructură pe care l-a scos, în prag de Anul Nou, ministrul Stroe”, spune deputatul Dumitru Oprea.
Acesta susţine că PSD a promis trei autostrăzi pentru Moldova: Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş, Bacău-Braşov şi Iaşi-Bucureşti. „Nu de noi memorandumuri avem nevoie acum, de noi promisiuni fără acoperire şi soluţii scoase din joben, ci doar de implementarea Master Planului de Transport agreat cu Uniunea Europeană, demararea licitaţiilor şi începerea lucrărilor”, arată parlamentarul ieşean.
Reamintim că la începutul lunii decembrie 2017, ministrul Felix Stroe a discutat la sediul BERD din Londra, posibilitatea ca instituţia financiară să finanţeze proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.
Lege specială pentru Autostrada „Unirii”
Un număr de 70 de parlamentari intenţionează să grăbească realizarea autostrăzii de peste munţi, Iaşi – Târgu Mureş, susţinând chiar o propunere legislativă special destinată acestui proiect.
Iniţiativa se află încă din luna noiembrie 2017 pe masa senatorilor şi ea se referă la “executarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, denumită în continuare Autostrada Unirii”.
Potrivit proiectului, construcţia va fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene disponibile în cadrul exerciţiului financiar multianual 2014-2020.
Guvernul nu susţine proiectul legslativ, dat fiind faptul ca în Master Planul General de Transport figurează propriul proiect Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, un proiect despre care se vorbeşte de 10 ani.
De altfel, în Punctul de vedere trimis parlamentului, reprezentanţii Guvernului spun că sectorul (montan) Târgu Mureş-Târgu Neamţ al autostrăzii are perioada de implementare/programare între 2021-2030, iar sectorul Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, 2014-2020.
Un cost total al execuţiei nu se cunoaşte, însă potrivit cifrelor din Master Planul General de Transport , realizarea este estimată la 4 miliarde de euro, fiind cea mai mare investiţie planificată de autorităţile române. Pe site-ul CNAIR, cifra avansată este de 6,1 miliarde de euro.
Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării autostrăzii, iar termenul de execuţie este de patru ani de la data intrării în vigoare a legii.