Scăderea preţului petrolului a fost cauzată şi de creşterea datoriilor companiilor din energie

Scăderea la jumătate a preţului petrolului a fost cauzată nu doar de producţia mai mare de petrol la nivel mondial, ci şi de datoriile companiilor din sectorul energiei, care au crescut de patru ori faţă de 2003, potrivit unui raport realizat de Banca Reglementelor Internationale, supranumită şi "Banca băncilor centrale".
petrol rusesc

Datoria companiilor din domeniul energiei se ridică în prezent la 800 de miliarde de dolari, în condiţiile în care se situa sub 200 de miliarde de dolari în 2003, relatează Bloomberg.

În momentul în care preţul petrolului a început să coboare, valoarea activelor folosite ca garanţie de către producători a scăzut, determinând companiile să vândă o parte mai mare din producţie pe piaţa futures.

scaderea-pretului-petrolului-cresterea-datoriilor-companiilor-energie-floteauto
Preţul petrolului Brent a înregistrat un declin de aproximativ 60% din iunie a anului trecut până în ianuarie anul acesta.

„Schimbările legate de producţie şi consum nu oferă o explicaţie satisfacătoare în ceea ce priveşte declinul abrupt al preţului petrolului. Povara datoriilor companiilor din sectorul petrolier a influenţat evoluţia pieţei şi a contribuit la declinul preţurilor”, se arată în raport.

Scăderea cotaţiilor petrolului a condus la creşterea costurilor de împrumut pentru companiile din energie, care au menţinut un nivel ridicat al producţiei pentru a-şi asigura veniturile.

Preţul petrolului Brent a înregistrat un declin de aproximativ 60% din iunie a anului trecut până în ianuarie anul acesta, după ce OPEC a refuzat să reducă producţia de petrol, iar volumul produs în Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.

 

 

Adaugati comentariu