Sărbători 2017. Ghid de călătorie cu maşina în Austria

Pentru a călători în Austria, cetăţenii români nu au nevoie de viză, iar intrarea pe teritoriul federal austriac este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.



austria

În Austria, circulaţia cu lumina de zi sau faza scurtă aprinsă este permisă, dar nu obligatorie. În condiţii de vizibilitate redusă (ploaie, ceaţă, zăpadă sau în tuneluri), nu este suficientă aprinderea luminii de zi, fiind necesară şi faza scurtă.

Informaţii privind situaţia traficului la graniţele Austriei puteţi obţine accesând site-ul
Automobil Clubului Austriac: https://www.oeamtc.at/news/situation-an-dengrenzen-oesterreich-nachbarlaender-aktuelle-wartezeiten-18434039.

Vigneta (“Autobahn-Vignette”) este obligatorie pentru a circula pe autostrăzile şi drumurile rapide din Austria, atât pentru autoturisme cât şi pentru motorete/motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone. Poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei.

Amenda pentru lipsa vignetei este de cel puţin 120 euro.

Începând cu 1 Decembrie 2017, a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată on-line de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru telefoane tip smartphone « Unterwegs App ».

Tarife pentru vignete valabile în anul 2017:
Pentru autoturisme şi autovehicule de până la 3,5 tone:
– 8, 90 euro – pentru 10 zile;
– 25,90 euro – pentru 2 luni;
– 86,40 euro – pentru un an.

Pentru motorete/motociclete:
– 5,10 euro – pentru 10 zile;
– 13,00 euro – pentru 2 luni;
– 34,40 euro – pentru un an.

Tarifele actuale rămân în vigoare până la 31 ianuarie 2018.

Începând cu această dată se are în vedere practicarea următoarelor tarife:

Pentru autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:
– 9,00 euro – pentru 10 zile;
– 26,20 euro – pentru 2 luni;
– 87,30 euro – pentru un an.

Pentru motorete/motociclete:
– 5,20 euro – pentru 10 zile;
– 13,10 euro – pentru 2 luni;
– 34,70 euro – pentru un an.

Vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adezivă, vigneta electronică se emite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Informaţii suplimentare despre circulaţia rutieră puteţi obţine accesând site-ul Asfinag, www.asfinag.at şi Clubului automobilistic austriac ( http://www.oeamtc.at/).

Anvelope de iarnă: în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Dacă vă deplasaţi în zonele montane, în special landurile Salzburg, Vorarlberg, Tirol şi Kärnten informaţi-vă din timp asupra condiţiilor meteo. Acestea pot conduce deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie.

Limitele maxime de viteză sunt, pentru autovehicule până la 3,5 tone şi motociclete:
– 50 km/h în localităţi;
– 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;
– 130 km/h pe autostrăzi.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător. Drumurile şi respectarea restricţiilor de viteză sunt în general monitorizate cu sisteme video şi radare fixe, dar şi cu echipaje mobile de poliţie. Amenzile de circulaţie vor fi trimise proprietarului mijlocului de transport. Pentru abateri grave de circulaţie, poliţia poate ridica permisul şi numerele autovehiculului rutier, nemaipermiţând circulaţia acestuia pe drumurile publice.

Atenţie la respectarea restricţiilor de viteză în zonele marcate cu indicator IG-L, adică „Zonă cu poluare ridicată”! Nerespectarea restricţiei de viteză impusă în aceste zone atrage după sine plata unei amenzi până la 2.180 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare a acestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Poliţia rutieră austriacă a sporit numărul controalelor privind starea tehnică a autovehiculelor, în special la camioane şi autocare. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională, însoţită de reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

Dacă aţi fost implicat într-un accident uşor de circulaţie, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de către societăţile de asigurări. Se vor nota elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident, precum şi ale societăţii sale de asigurare.

 

 

Adaugati comentariu