Advertisement

Home Miscellanea Financiar Ruşii cumpără maşini Porsche şi SUV-uri Lexus pentru a-şi proteja economiile de deprecierea rublei

Ruşii cumpără maşini Porsche şi SUV-uri Lexus pentru a-şi proteja economiile de deprecierea rublei

Ruşii cumpără maşini Porsche şi SUV-uri Lexus pentru a-şi proteja economiile de deprecierea rublei, pentru anul viitor fiind anticipate creşteri puternice ale preţurilor.

În aceste condiţii, vânzările de vehicule Porsche, precum crossover-ul Cayenne, au urcat luna trecută cu 55%, iar cererea pentru Lexus cu 63%, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

 

lexusCentrele de vânzare a vehiculelor Lexus au suplimentat personalul pentru a face faţă numărului mai mare de clienţi, care a crescut cu o treime, potrivit Toyota Motor. Nu doar cei bogaţi vor să cumpere maşini, ci şi oamenii de rând, care vor să îşi convertească rublele în bunuri, în condiţiile în care moneda s-a depreciat cu 19% faţă de dolar, de la 1 noiembrie. Valul recent de cumpărături favorizează piaţa auto, care a fost puternic afectată de problemele economice ale Rusiei.

Luna trecută, vânzările auto din Rusia au scăzut cu doar 1,1%, limitând declinul din primele 11 luni la 12%, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni (AEB) din această ţară.

„Maşinile, indiferent dacă sunt ieftine sau premium, sunt vândute acum ca pâinea caldă. Nu a mai fost o astfel de cerere în ultimii 10 ani”, a declarat Tatiana Lukoveţkaia, director general la Rolf Group, unul dintre cei mai mari dealeri auto din Rusia.

Cheltuielile mai mari ale ruşilor au legătură mai mult cu inflaţia şi deprecierea monedei, decât cu Crăciunul. Economii în valoare de 1 milion de ruble valorează în prezent circa 18.600 de dolari, înregistrând un declin de aproximativ 4.650 de dolari faţă de 1 noiembrie, iar maşinile reprezintă o investiţie bună. În trimestrul patru, preţurile vehiculelor au crescut cu numai 5%-7%, potrivit Rolf Group, în timp ce inflaţia a atins luna trecută 9,1%.

Alexei, un bancher de la o bancă importantă din Rusia, a cumpărat în noiembrie un coupe Audi A7, pentru care a plătit, în urma devalorizării rublei, o sumă mai mică decât ar fi plătit anterior, echivalentă cu 40.000 de dolari.

„În perioade de criză, oamenii consideră maşinile o investiţie. Regula potrivit căreia o maşină se devalorizează cu 20% odată ce a ieşit din showroom nu mai este valabilă”, a explicat Andrei Rodionov, director pentru comunicare la divizia din Rusia a Mercedes-Benz.

Producătorii încearcă să nu transfere în totalitate impactul devalorizării rublei asupra cumpărătorilor, dar o creştere mai mare a preţurilor va fi inevitabilă, anul viitor, a arătat Lukovetskaia.

Joerg Schreiber, preşedinte la AEB, a spus că cererea de retail a fost extraordinară în ultimele săptămâni, iar cumpărătorii se grăbesc să facă achiziţii, înaintea majorărilor de preţuri anticipate pentru anul viitor, iar perspectiva pentru decembrie este promiţătoare.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...