România a pierdut o investiţie în sectorul de componente auto

România a pierdut o investiţie importantă în sectorul de componente auto, producătorul nipon de echipamente electrice, Minebea, preferând să-şi deschidă fabrica în Slovacia.

Minebea va investi aproape 60 de milioane de euro în construcţia unei uzine în Kosice – Slovacia, unde va crea peste 1.000 de locuri de muncă. Producţia va începe din 2018.

Potrivit ministrului slovac al Economiei, Peter Ziga, ţara sa a concurat cu alte state pentru investiţia Minebea. „În runda finală am concurat cu România. Deşi forţa de muncă este mai ieftină în România, Minebea a decis să investească în Kosice”, a afirmat oficialul slovac, citat de publicaţia „The Slovak Spectator”.

Unitatea va furniza componente pentru industria auto, aviaţie, sectorul electronic. În fabrică vor lucra 1.000 de muncitori şi 100 de persoane vor fi angajate în Departamentul de Cercetare-Dezvoltare.

În următorii cinci ani, Minebea ar putea extinde investiţia la 100 de milioane de euro şi ar putea dubla numărul de angajaţi.

Cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia – ţară membră a zonei euro – este cel mai mare producător auto din lume, în termeni de producţie per capita, datoriă uzinelor construite în ultimele două decenii de Volkswagen, Kia Motors şi PSA Peugeot Citroen. În 2018, ar urma să fie inaugurată şi noua fabrică Jaguar Land Rover, unde va fi produs SUV-ul Discovery.

Producţia auto este responsabilă pentru 44% din industria Slovaciei, precum şi pentru 35% din exporturile Slovaciei. De asemenea, acest sector asigură un loc de muncă pentru peste 200.000 de angajaţi.

 

 

Adaugati comentariu