Advertisement

aarhus-floteauto
Home Transporturi Destinaţii 2017: Aarhus şi Paphos

Destinaţii 2017: Aarhus şi Paphos

Începând din 1 ianuarie 2017, Aarhus (Danemarca) şi Paphos (Cipru) vor deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul va fi lansat oficial la 21 ianuarie, la Aarhus. La rândul ei, ceremonia de deschidere de la Pafos 2017 va avea loc la 28 ianuarie.

Ambele oraşe au prezentat programe care pun în evidenţă secole de cultură, utilizând, în acelaşi timp, modalităţi artistice diferite pentru a aborda problemele socioeconomice cu care se confruntă Europa astăzi.

Tema centrală pentru Aarhus 2017 este „regândirea”. Oraşul danez va ilustra modul în care artele, cultura şi sectorul creativ ne pot ajuta să ne regândim şi să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale şi economice de bază pentru a găsi soluţii noi la problemele comune.

aarhus-floteauto
Aarhus. Turnul Catedralei, construite in anul 1300

Un spectacol care pune în scenă o saga vikingă pe un acoperiş, o expoziţie de artă desfăşurată în întregul oraş, inclusiv de-a lungul coastei, un „Forum mondial al creativităţii” şi un festival literar internaţional pentru copii sunt doar câteva dintre numeroasele evenimente care vor face legătura între trecut şi ideile creative pentru prezent şi viitor.

Aarhus 2017 îşi va lansa programul cultural având în centrul celebrărilor copiii. Sute de copii din regiunea centrală a Danemarcei se vor reuni la Aarhus pentru a-şi imagina viitorul, într-o serie de evenimente intitulate „Tărâmul dorinţelor”. Când se va lăsa noaptea peste ceremonia de deschidere, un spectacol grandios, cu reprezentaţii de stradă, spirite şi zei vikingi pe cerul nopţii, va marca începutul anului în care oraşul este Capitală Europeană a Culturii.

aarhus-floteauto
Aarhus. Muzeu din Oraşul Vechi (Foto: Zairon)

„Pod între continente, punte între culturi” este firul roşu al sutelor de evenimente găzduite în 2017 de Paphos. Primul oraş cipriot care este gazdă a evenimentului Capitală Europeană a Culturii îşi pune în evidenţă experienţele multiculturale şi proximitatea geografică de Orientul Mijlociu şi de nordul Africii pentru a consolida relaţiile dintre ţări şi culturi.

Paphos urmează să devină o imensă scenă deschisă, o „fabrică în aer liber”, în care o tradiţie milenară de viaţă culturală în spaţii deschise se întâlneşte cu modurile contemporane de a crea, de a gândi şi de a trăi.

Ceremonia de deschidere pentru Paphos 2017 se inspiră din una dintre temele programului cultural din acest an: „Mit şi religie”. Se va insufla o viaţă nouă mitului lui Pygmalion şi al Galateei şi altor poveşti din istoria Pafosului, într-un spectacol unic de muzică şi dans.

Pafos. Castel din perioada medievală
Paphos. Castel din perioada medievală

În timpul weekendului de deschidere din 28-29 ianuarie, oraşul se va transforma într-o „fabrică în aer liber”, care va „produce” o multitudine de spectacole şi de manifestări artistice.

Iniţiată în 1985 de ministrul grec al culturii de atunci, Melina Mercouri, Capitala Europeană a Culturii este una dintre cele mai cunoscute iniţiative culturale din Europa. Oraşele sunt alese pe baza unor programe culturale care trebuie să aibă o dimensiune puternic europeană, să stimuleze participarea şi implicarea activă a locuitorilor şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului.

Este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru oraşe de a-şi schimba imaginea, de a-şi marca poziţia pe harta lumii, de a atrage mai mulţi turişti şi de a-şi regândi propria dezvoltare prin cultură.

Titlul are un impact pe termen lung, nu doar din punct de vedere cultural, ci şi socioeconomic, atât pentru oraş, cât şi pentru regiunea înconjurătoare. De exemplu, un studiu a arătat că numărul de turişti care vizitează o Capitală Europeană a Culturii pentru cel puţin o noapte a crescut cu 12 %, în medie, în comparaţie cu anul anterior deţinerii titlului de către oraşul respectiv.

În 2016, Capitalele Europene ale Culturii au fost oraşele Wrocław (Polonia) şi San Sebastian (Spania). După Aarhus şi Pafos în 2017, următoarele capitale europene ale culturii vor fi Valletta (Malta) şi Leeuwarden (Olanda) în 2018, Plovdiv (Bulgaria) şi Matera (Italia) în 2019 şi Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) în 2020.

Timişoara (România), Elefsina (Grecia) şi Novi Sad (Serbia, ţară candidată) au fost toate trei recomandate recent pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 şi sunt în aşteptarea nominalizării oficiale de către autorităţile relevante.

Reamintim că în 2007, Sibiul a fost, alături de Luxemburg, o altă Capitală Europeană a Culturii.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în scădere cu 6,4% în primele 8 luni din 2024

În primele 8 luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

mobilității electrice
Transporturi

Peisajul mobilității electrice din România își resetează traiectoria?

România înregistrează o dezvoltare mixtă a peisajului mobilității electrice, cu o absorbție...

autovehicule furate
Transporturi

Peste 250 de autovehicule furate au fost descoperite la frontieră în primele 9 luni

În primele nouă luni din anul 2024, poliţiştii de frontieră au descoperit...

Transporturi

MecDiesel – Soluția completă pentru piese de camioane

Industria vehiculelor comerciale, camioanelor și utilajelor grele joacă un rol esențial în...