Advertisement
Rata de reducere a emisiilor de carbon
Home Piaţa auto Flotă verde Rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 0,5% în 2021, cea mai scăzută din ultimii 10 ani

Rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 0,5% în 2021, cea mai scăzută din ultimii 10 ani

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global s-a situat la 0,5% în 2021, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, în condițiile în care consumul de energie și emisiile generate de acesta au crescut cu 5,5% față de nivelurile din 2020, potrivit Raportului PwC Net Zero Economy Index 2022, lansat în contextul reuniunii COP27 din Egipt.

În 2020, rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 2,5%, pe fondul scăderii cu 4,3% a cererii globale de energie.

Conform documentului, niciunul dintre statele membre ale G20, care reprezintă 80% din PIB-ul global și aproximativ 80% din emisiile globale, nu a obținut o reducere cu mai mult de 5% a intensității carbonului în 2021.

La nivelul statelor membre G20, cea mai mare îmbunătățire a fost de 4,6%, cu mult sub rata de decarbonizare de 15,2% necesară în prezent pentru a limita încălzirea la 1,5°C, conform Acordului de la Paris.

Evoluția din 2021 a fost influențată de creșterea activității economice, pe fondul redresării după Covid-19.

Dacă este exclusă din date variația produsă de carantinăzirle cauzate de Covid-19 în anul 2020, se observă o rată globală de decarbonizare de 3%, în 2021 comparativ cu 2019.

”Ridicarea restricţiilor pandemiei în 2021 a fost urmată de o revenire foarte necesară a activităţii economice, dar care a însemnat şi o revenire la niveluri mai mari ale emisiilor de carbon. Majorarea preţurilor la energie şi ameninţările privind aprovizionarea au alimentat o creştere a cererii pentru combustibilii fosili pe termen scurt. Progresele în materie de decarbonizare au scăzut în pofida angajamentelor din partea statelor, a companiilor şi a investitorilor, astfel că trebuie realizate eforturi mai mari pentru ca obiectivele de reducere a emisiilor să fie îndeplinite în termenele asumate. Spre exemplu, UE a anunţat că îşi va creşte obiectivele de reducere a emisiilor în 2023, concentrându-se pe implementarea surselor regenerabile de energie. Noul plan REPower EU stabileşte ca, până în 2030, ponderea energiei regenerabile să ajungă la 45% din total consum, concomitent o reducere cu 13% a consumului de energie. Investiţiile în capacităţile de energie regenerabilă sunt mai binevenite ca niciodată, fiind o modalitate de creştere a securităţii energetice şi a stabilităţii preţurilor”, a arătat Dinu Bumbăcea, country managing Partner PwC România.

Niciunul dintre statele membre ale G20, care reprezintă 80% din PIB-ul global şi aproximativ 80% din emisiile globale, nu a obţinut o reducere cu mai mult de 5% a intensităţii carbonului în 2021.

La nivelul statelor membre G20, cea mai mare îmbunătăţire a fost de 4,6%, cu mult sub rata de decarbonizare de 15,2% necesară în prezent pentru a limita încălzirea la 1,5°C, conform Acordului de la Paris.

Fiecare ţară şi fiecare sector va avea propriul său traseu de decarbonizare, concentrându-se pe modificări ale mixului său energetic unic şi pe creşterea eficienţei, precum şi pe alte acţiuni, precum soluţii bazate pe natura şi utilizarea tehnologiei, arată raportul.

În ultimii 11 ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind creşterea economică şi emisiile de CO2 legate de energie, în raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

Raportul urmăreşte modul în care economiile fac progrese în procesul de reducere a dependenţei dintre creşterea economică şi cea a emisiilor de carbon.

PwC este o reţea de firme prezentă în 152 de ţări cu mai mult de 328.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Producătorul român de stații de încărcare LEKTRI.CO semnează două noi parteneriate

Chinezii de la CCECC au câștigat licitația pentru un lot de pe Autostrada de Centură

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bistrița Năsăud
Flotă verde

Inspecția Muncii din Bistrița Năsăud își înverzește flota cu 10 autoturisme electrice

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bistrița Năsăud a lansat licitația pentru achiziționarea...

Flotă verdePiaţa auto

Competiția Best Electric Van în România a desemnat câștigătorul ediției din acest an

Prima ediție a competiției Best Electric Van în Romania – care are...

Flotă verdeIndustrie auto

Noul Renault Master: autoutilitara multi-energie de ultimă generație cu design „Aerovan”

Design impresionant, personalitate puternică, aspect atrăgător și o senzație modernă pentru fiecare...

Flotă verdeIndustrie auto

Ampere, excelență tehnică și focus operațional pentru democratizarea vehiculelor electrice

În adevăratul spirit al Renault, Ampere este conceput pentru a produce vehicule...