Advertisement
Home Infrastructură Siguranţă rutieră RAR: Jumătate dintre mașinile verificate în primul semestru aveau deficienţe tehnice periculoase

RAR: Jumătate dintre mașinile verificate în primul semestru aveau deficienţe tehnice periculoase

Registrul Auto Român (RAR) anunţă că a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele şase luni din anul 2023, 44.472 de vehicule, la nivelul întregii ţări. 

”Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele şase luni din anul 2023, 44.472 de vehicule, la nivelul întregii ţări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 44,16% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”, anunţă RAR.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la:

  • instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,54%);
  • emisiile poluante (22,1%);
  • punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,04%);
  • vizibilitate (12,81%);
  • şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,08%).

Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate şi în 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficienţe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete.

În cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

RAR a aplicat 14.354 de sancțiuni

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor şase luni ale anului 2023, au fost aplicate 14.354 de sancţiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule şi 260 ITP-uri au fost anulate.

În Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost verificate, în perioada menţionată, 2.919 vehicule. Dintre acestea, 73,65% prezentau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte şi 722 (24,61%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 15,71% din cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării, 9,1% aveau probleme legate de identificare şi 4% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

”În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră în această regiune au fost aplicate 1.759 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 1.803 certificate de înmatriculare”, precizează RAR.

În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

”Atragem atenţia că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”, spun reprezentanţii RAR.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Podul de la Cernavodă
Siguranţă rutieră

Restricţii de circulaţie pe Autostrada Soarelui, la Podul de la Cernavodă

În perioada 27 septembrie – 10 octombrie, se efectuează lucrări de înlocuire...

șoferi
Siguranţă rutieră

Doar 3 șoferi români din 10 respectă limita de viteză în oraș

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

România are nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate...

giurgiu
Siguranţă rutieră

Lucrări de reparaţii pe Podul Prieteniei. Trafic restricţionat între PTF Giurgiu şi Ruse

În perioada 28-31 august 2023 vor fi demarate lucrări de reparaţii pe...