RAR
Home Infrastructură Siguranţă rutieră RAR: Anul trecut, 45% dintre vehiculele controlate în trafic prezentau deficienţe majore

RAR: Anul trecut, 45% dintre vehiculele controlate în trafic prezentau deficienţe majore

Aproximativ 45% din numărul vehiculelor controlate în trafic, anul trecut, de către inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au prezentat deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), emisiile poluante (22,65%), punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,86%), vizibilitate (12,6%), şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,85%).

De asemenea, au fost depistate neconformităţi la sistemul de frânare (la 5,71% dintre vehiculele controlate), precum şi probleme la sistemul de direcţie (1,75% dintre cazuri). În plus, în urma verificărilor, s-au identificat deficienţe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate.

Potrivit RAR, au fost depistate, totodată, în trafic, vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete. Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. În acelaşi timp, aproximativ 3% dintre vehiculele controlate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.

În 2022, în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, au fost aplicate 25.690 de sancţiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule, iar 408 ITP-uri au fost anulate.

Pe zona Bucureşti – Ilfov, au fost verificate, anul trecut, 4.887 de vehicule, dintre care 78,6% aveau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte. în timp ce 1.200 de vehicule (24,56%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite în trafic, în 18,93% dintre cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării, 11,58% aveau probleme legate de identificare şi 4,89% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Conform rezultatelor centralizate în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în această regiune au fost aplicate 3.571 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 3.207 certificate de înmatriculare.

Reprezentanţii RAR precizează că, în situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

Instituţia menționează faptul că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Un prim pas pentru drumul de legătură între Autostrada A1 şi aeroportul din Timișoara

Ministrul Mediului: Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe pe 24 martie

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

șoferi
Siguranţă rutieră

Doar 3 șoferi români din 10 respectă limita de viteză în oraș

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

România are nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate...

giurgiu
Siguranţă rutieră

Lucrări de reparaţii pe Podul Prieteniei. Trafic restricţionat între PTF Giurgiu şi Ruse

În perioada 28-31 august 2023 vor fi demarate lucrări de reparaţii pe...

siguranţă rutieră
Siguranţă rutieră

Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, propune măsuri urgente pentru siguranţă rutieră

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, i-a propus premierului Marcel...