Advertisement
transport
Home Administrare flote Juridic Propunere pentru Codul Rutier. Dotarea obligatorie a mijloacelor de transport şcolar cu centuri de siguranţă

Propunere pentru Codul Rutier. Dotarea obligatorie a mijloacelor de transport şcolar cu centuri de siguranţă

O nouă propunere legislativă de completare a Codului Rutier (OUG 195/2002) a intrat, la începutul lunii noiembrie, în dezbaterea senatorilor. Proiectul se referă la dotarea obligatorie a mijloacelor de transport şcolar cu centuri de siguranţă.

Potrivit iniţiatorului, deputatul Ovidiu Alexandru Raeţchi, transportul public şcolar al elevilor se desfăşoară, la ora actuală, în condiţii nepotrivite, care pun în pericol viaţa copiilor şi în neconcordanţă cu normele europene.

„La ora actuală, fie că vorbim despre transportul elevilor cu ocazia vizitelor de studiu sau a proiectelor educaţionale şcolare şi extraşcolare, legea nu îi obligă pe cei care furnizează această servicii să aibă autobuzele sau microbuzele dotate cu centuri sau sisteme de siguranţă. Mai mult, au fost relatate cazuri în care copiii erau aşezaţi chiar şi 3 pe două scaune, iar în cazul unui accident rutier, viaţa acestora putea să fie pusă în pericol, fără ca aceştia să beneficieze de o minimă protecţie”, arată deputatul.

În aceste condiţii, proiectul de lege introduce obligatvitatea obligativitatea tuturor firmelor care execută servicii de transport şcolar să asigure dotarea autobuzelor sau microbuzelor destinate acestui scop cu centuri sau sisteme de siguranţă, precum şi să instituie o serie de sancţiuni dacă legea nu este respectată.

Concret iniţiativa amendează articolului 36 al Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin introducerii unui nou alineat (14):

„Firmele care efectuează servicii de transport public şcolar trebuie să asigure echiparea autovehiculelor destinate transportului public şcolar cu centuri de siguranţă”.

De asemenea, potrivit unui nou alineat, „în cazul transportului public şcolar, conducătorii de autovehicule trebuie să se asigure că minorii poartă centurile de siguranţă”.

În eventualitatea în care autovehiculele destinate transportului public şcolar nu sunt dotate cu astfel de centuri de siguranţă, atunci proprietarul firmei este sancţionat cu amendă, dar şi cu retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ale autovehiculului respectiv. De asemenea, se sancţionează cu amendă conducătorul auto care a transportat minori într-un autovehicul destinat transportului public şcolar fără ca minorii să poarte centuri de siguranţă.

Pentru a oferi timp companiilor care efectuează servicii de transport public şcolar pentru a dota microbuzele şi autobuzele cu centuri sau sisteme de siguranţă, modificările legislative ar urma să fie aplicate la 3 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...