condus defensiv
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Proiectul de lege privind cursurile de condus defensiv, adoptat de Senat

Proiectul de lege privind cursurile de condus defensiv, adoptat de Senat

Proiectul de lege care vizează introducerea cursurilor de condus defensiv atât pentru şoferii din instituţii publice, cât şi pentru cei din companii private, a fost adoptat tacit de Senat. Pentru unele categorii de conducători auto, acestea cursuri ar putea deveni obligatorii, iar cheltuielile cu efecetuarea lor pot fi deduse din impozitul pe venit al cursantului sau din impozitul pe profit ori venit al companiei în cadrul căreia este angajat.

Proiectul de lege iniţiat de deputaţii Mircea Drăghici şi Alfred Simonis ar urma să modifice Codul Rutier (Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) prin „introducerea cursurilor de pilotaj defensiv pentru creşterea siguranţei pe drumurile publice şi reducerea riscului de accidente auto”.

Ce înseamnă condus defensiv

Potrivit iniţiatorilor, pilotajul defensiv presupune educarea şoferului pentru înţelegerea modului în care maşina se poate comporta în anumite situaţii pentru a putea reacţiona adecvat. Cei care vor face aceste cursuri, de exemplu, vor avea cunoştinţele de bază pentru a şti cum pot preveni situaţiile periculoase în trafic, cum se controlează un derapaj, cum pot acţiona în caz de răsturnare cu maşina, cum se pot elibera din habitaclul unei maşini răsturnate sau cum pot scoate pasagerii dintr-o maşină răsturnată şi avariată pentru a le acorda primul ajutor.

Practic, orice conducător auto va parcurge un curs de instruire pentru dezvoltarea abilităţii de conducere defensivă, unde va trebui să aloce ca timp un week-end pentru instructaj. „În Europa, contravaloarea cursului este de aproximativ 120-200 euro/ cursant”, arată deputaţii.

„Pe lângă starea drumurilor şi a parcului auto, un rol major în producerea de accidente rutiere îl are nivelul de pregătire al şoferilor. România este obligată, conform Programului Uniunii Europene pentru Siguranţă Rutieră, ca până în 2030 să scadă numărul de accidente rutiere la jumătate. Statisticile pentru 2018 privind siguranţa rutieră, publicate de Comisia Europeană, plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte siguranţa rutieră. În afară de creşterea siguranţei în trafic, alte efecte care ar putea fi generate de această iniţiativă legislativă sunt un condus mai ecologic, reducerea poluării şi a costurilor cu combustibilul”, a precizat deputatul Mircea Drăghici.

Numai anul trecut au murit în accidente rutiere aproape 1900 de oameni, iar peste 33.000 au fost răniţi. Practic, pentru fiecare 2.700 de permise active, are loc un deces şi 18 răniţi în urma accidentelor rutiere.

Potrivit datelor furnizate de studiul Road Safety Country Overview, publicat de European Road Safety Observatory, în România, costul social anual al accidentelor rutiere este de 3,32 miliarde de euro.

Cine se va pregăti obligatoriu

În primul rând, iniţiativa introduce în legislaţia românească conceptul de „conducere auto defensivă”, definit drept „pregătire specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere”.

 

Citiţi continuarea pe www.zero-accidente.ro

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Cu radarul pe Autostrada A3. Cea mai mare viteză înregistrată, 238 km/h

Sunt femeile şoferi mai prudenţi decât bărbaţii?

În România, 1 din 3 conducători auto sunt femei

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

șoferi
Siguranţă rutieră

Doar 3 șoferi români din 10 respectă limita de viteză în oraș

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

România are nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate...

giurgiu
Siguranţă rutieră

Lucrări de reparaţii pe Podul Prieteniei. Trafic restricţionat între PTF Giurgiu şi Ruse

În perioada 28-31 august 2023 vor fi demarate lucrări de reparaţii pe...

siguranţă rutieră
Siguranţă rutieră

Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, propune măsuri urgente pentru siguranţă rutieră

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, i-a propus premierului Marcel...