influenţa alcoolulu
Home Administrare flote Juridic Proiectul care facilitează contestarea amenzilor rutiere, adoptat de Senat

Proiectul care facilitează contestarea amenzilor rutiere, adoptat de Senat

Contestarea amenzilor rutiere ar putea deveni mult mai uşoară. Iniţiativa legislativă care prevede că procesele verbale privind amenzile de circulaţie vor putea fi contestate la Judecătoria de pe raza căreia are domiciliul contravenientul a fost adoptată în mod tacit de către Senat.

În prezent, contestarea menzilor rutiere se face doar la Judecătoria în a cărei raza de competenţă a fost constatată fapta. „Având în vedere că majoritatea contravenţiilor sunt amenzi de circulaţie, contestarea acestora devine de multe ori imposibilă, deoarece acţiunea trebuie depusă la o Judecatorie departe de domiciliu”, consideră iniţiatorii, un grup de 41 de deputaţi.

„În cazul amenzilor de circulaţie, dacă un conducător auto care locuieşte în Constanţa primeşte o astfel de amendă la Satu Mare îi va fi foarte greu să o conteste şi să se apere eficient în instanţă. Transmiterea plângerii prin poştă şi judecarea cauzei în lipsă nu reprezintă, în mod necesar, o apărare eficientă. De asemenea, în cazul
şoferilor care circulă mult cu maşina în interes de serviciu sau care merg în vacanţă şi primesc amenzi în mai multe judeţe, posibilităţile de contestare pe care le are conducătorul auto sunt mult îngreunate şi diminuate”, îşi motiveaza demersul deputatii.

De altfel, aceştia susţin că majoritatea proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor sunt corecte. Mai mult, majoritatea contravenţiilor sunt constatate în apropierea domiciliului contravenientului, de aceea soluţia propusă nu va modifica în mod semnificativ actuala situaţie.

„Considerăm ca soluţiile propuse nu vor crea probleme reale autorităţilor publice care au constatat contravenţiile, deoarece acestea pot transmite dovezile colegilor lor. Inclusiv în cazul necesităţii efectuării unor expertize sau al administrării unor probe suplimentare, acestea pot fi transmise ulterior, prin poşta, colegilor lor”, au mai arătat iniţiatorii proiectului.

Potrivit textului adoptat de Senat, care va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz, împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere în termen de 15 zile de la comunicare la Judecătoria în a cărei rază de competenţă îşi are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României.

Contravenientul care nu are domiciliul în România va putea depune plângerea la Judecatoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Propunerea legislativa privind contestarea amenzilor rutiere modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

 

CITEŞTE ŞI:

Beneficiile utilizării unui vehicul utilitar în leasing operaţional

La Iaşi, 1 loc de parcare pentru 11 autoturisme

A apărut FLOTE AUTO, septembrie 2019

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

influenţa drogurilor
Juridic

Șoferii aflați sub influenţa drogurilor sau alcoolului nu vor mai putea conduce timp de 10 ani. Proiect

Un proiect legislativ destinat combaterii traficului de droguri prevede și interzicerea dreptului...

autoturisme
Juridic

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

În cadrul Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare...

abonamente
Juridic

În sectorul 3, conducătorii auto pot achiziționa abonamente pentru parcare pe timp de zi

Din 15 septembrie, conducătorii auto au posibilitatea de a achiziționa abonamente lunare...

China
Flotă verdeJuridic

CE va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice din China

Comisia Europeană (CE) va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care...