Sistem de monitorizare video, pe autostrăzi şi DN1. Proiect

Un sistem de monitorizare şi informare asupra traficului şi a condiţiilor de circulaţie ar urma să fie amplasat pe autostrăzile A1, A2, A3 şi DN1, Bucureşti - Ploieşti, care include şi camere video, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor.
monitorizare

Potrivit iniţiativei, fiecare autostradă va avea un sistem propriu, al cărui nod central de comunicaţii va fi conectat la Centrul de Monitorizare şi Informare de la DRDP Bucureşti. Se asigură astfel controlul şi comanda celor trei sectoare de autostradă dintr-un centru unic, dar rămâne şi disponibilitatea unei redistribuiri ulterioare.

Totodată, Centrul de Monitorizare şi Informare va trebui refăcut astfel încât să integreze noile echipamente şi să corespundă actualelor cerinţe.

Sistemul de monitorizare şi informare este compus din următoarele subsisteme:

  • subsistem de monitorizare a traficului prin bucle inductive,
  • subsistem de monitorizare a traficului şi detecţie a incidentelor prin tehnologie video,
  • subsistem de monitorizare video,
  • subsistem de măsurare a condiţiilor meteo – rutiere,
  • subsistem de cântărire dinamică şi măsurare dimensiuni,
  • subsistem de informarecu panouri cu mesaje variabile (VMS),
  • subsistem de monitorizare a traficului cu senzori wireless, puncte de concentrare,
  • subsistem de securitate şi subsistem de comunicaţii si electroalimentare.

MT propune aprobarea finanţării proiectului, în valoare de 103.628.218,89 lei cu TVA, din programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita
sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

Conform Miniterului Transporturilor, proiectul de act normativ este necesar pentru a implementa măsurile prevăzute de Directiva 2010/40/UE din 7 iulie 2010 privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport reprezintă cadrul general la nivelul Uniunii Europene referitoare la Sistemele Inteligente de transport.

Această directivă fost transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2012 privind implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru realizarea interfeţelor cu alte moduri de transport, aprobată prin Legea nr. 221/2012.

În cadrul programului de construcţii de noi autostrăzi/drumuri naţionale şi de reabilitare a celor existente, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) implementează Sistemele Inteligente de Transport (ITS – Intelligent Transport Systems), ca opţiune de creştere a siguranţei şi limitării impactului asupra mediului privind procesul de transport rutier.

 

 

Adaugati comentariu