Proiect legislativ de reducere a accizei la carburanţi cu 50% pentru 6 luni

Un grup de parlamentarii au inițiat un proiect de lege care prevede reducerea accizei la carburanţi cu 50% şi a TVA până la 5% pentru şase luni.embargoul

„În acest an, Guvernul nu reuşeşte să reducă costurile cu energia electrică şi termică şi, în continuare, un alt preţ care a crescut cu rapiditate este preţul la carburanţi. Experienţa noastră din anii trecuţi ne spune că o intervenţie rapidă în acest domeniu va da rezultate. Noi vrem să venim în faţa Parlamentului cu o propunere legislativă cu caracter temporar pentru fixarea preţului final la carburanţi. Mai concret, ne propunem reducerea cu 50% a accizelor pentru carburanţi. Această reducere de acciză va genera o reducere de preţ pentru carburanţi şi vom putea să alimentăm economia cu un preţ corect”, a declarat deputatul Ion Ştefan, în nuele inițiatorilor.

Acesta a estimat că preţul carburanţilor va ajunge la 5 lei/litru dacă o astfel de măsură va fi aplicată. În prezent, prețul acestora este de peste 6,7 lei/litru.

„Dacă nu intervenim astăzi asupra preţurilor carburanţilor, o să avem nişte preţuri exagerate la alimente. Intervenind acum asupra preţului carburanţilor, vom putea stopa această inflaţie galopantă. (…) În această săptămână, împreună cu colegii mei parlamentari din Forţa Dreptei vom înregistra această propunere legislativă ce vine în sprijinul cetăţenilor pentru reducerea costului cu transportul, cu producţia bunurilor de larg consum, cu tot ce se produce în România”, a mai arătat Ion Ştefan.

Reamintim că există trei elemente care formează prețul carburanților: cel al barilului de petrol (30%), marjele distribuitorilor, precum și taxele și accizele încasate de stat (peste 50%). Ceea ce influențează în prezent scumpirea carburanților, pe lângă cea a petrolului, este și cursul dolarului, care s-a apreciat semnificativ în ultimul an în raport cu leul. Concomitent, taxele, care se raportează la prețurile carburanților, au crescut la rândul lor.

Cotațiile barilului de petrol sunt în urcare pe fondul revenirii rapide a cererii, care depășește oferta.

 

CITEȘTE ȘI:

Autoritățile locale au preluat de la CNAIR alte șase proiecte rutiere cu impact regional

Sunt necesare 65 mil. de puncte de încărcare în Europa până în 2035. Raport EY

 

Adaugati comentariu