Advertisement

politia
Home Administrare flote Juridic Proiect legislativ de modificare a Codului Rutier

Proiect legislativ de modificare a Codului Rutier

Potrivit unui proiect legislativ depus la Senat, restricţia impusă de Codul rutier de a şofa cu dovadă de conducere timp de 15 zile ar putea fi eliminată. Astfel, conducătorii auto au posibilitatea să aleagă să folosească dovada mai puţine zile pentru a-şi recupera permisul mai repede.

Proiectul Legii de modificare a articolului 111 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depus de deputatul Petru Movilă, la Senat, prevede că şoferul „poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliţia rutieră în orice zi din momentul eliberării până în a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare.

politiaIniţiatorul proiectului de lege consideră că perioada pentru care se eliberează dovada de conducere trebuie să fie flexibilă, lăsând la alegerea persoanei în cauză să decidă dacă va folosi acest document timp de 15 zile sau dacă va decide că perioada de suspendare va curge exact din ziua în care i s-a ridicat permisul, urmând ca în 30 de zile să înceapă demersurile pentru redobândirea carnetului de conducere, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

“Indiferent de durata suspendării permisului de conducere în funcţie de gravitatea faptei, de 30, 60 sau 90 de zile,se adaugă şi cele maxim 15 zile aferente eliberării dovezii de conducere. Concret, dacă un conducător a primit osuspendare de 30 de zile îşi va putea recupera permisul de conducere, în mod concret, după 45 de zile (…) datorită faptului că trebuie cumulate şi cele maxim 15 zile obligatorii în care acesta poate conduce autovehiculul cu dovadă, în condiţiile în care, conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune după expirarea dovezii de conducere”, explică Petru Movilă.

Deputatul susţine că reglementarea din actualul Cod Rutier este “abuzivă”, afirmând şi că în cele 15 zile în care poate circula cu dovada emisă de agentul constatator, conducătorul nu poate părăsi ţara, întrucât documentul nu este valabil pe teritorul celorlalte ţări din UE.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

electrificarea flotelor comerciale
Flotă verdeJuridic

Reglementări și standarde pentru electrificarea flotelor comerciale

Pe lângă analiza modelelor disponibile, a costului total de deținere (TCO), a...

Primăria Sectorul 3
Juridic

Cât costă să îți recuperezi mașina ridicată de Primăria Sectorului 3

De la începutul anului, Primăria Sectorului 3 a ridicat 1382 de autovehicule...

Despăgubirile
AsigurăriJuridic

Decizie ICCJ: Despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că despăgubirile datorate...

Comisia Europeană
Industrie autoJuridic

Comisia Europeană a cedat în fața producătorilor auto cu privire la emisiile de CO2

Comisia Europeană va relaxa cerințele legate de standardul CAFE pentru 2025, a...