politia
Home Administrare flote Juridic Proiect legislativ de modificare a Codului Rutier

Proiect legislativ de modificare a Codului Rutier

Potrivit unui proiect legislativ depus la Senat, restricţia impusă de Codul rutier de a şofa cu dovadă de conducere timp de 15 zile ar putea fi eliminată. Astfel, conducătorii auto au posibilitatea să aleagă să folosească dovada mai puţine zile pentru a-şi recupera permisul mai repede.

Proiectul Legii de modificare a articolului 111 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depus de deputatul Petru Movilă, la Senat, prevede că şoferul „poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliţia rutieră în orice zi din momentul eliberării până în a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare.

politiaIniţiatorul proiectului de lege consideră că perioada pentru care se eliberează dovada de conducere trebuie să fie flexibilă, lăsând la alegerea persoanei în cauză să decidă dacă va folosi acest document timp de 15 zile sau dacă va decide că perioada de suspendare va curge exact din ziua în care i s-a ridicat permisul, urmând ca în 30 de zile să înceapă demersurile pentru redobândirea carnetului de conducere, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

“Indiferent de durata suspendării permisului de conducere în funcţie de gravitatea faptei, de 30, 60 sau 90 de zile,se adaugă şi cele maxim 15 zile aferente eliberării dovezii de conducere. Concret, dacă un conducător a primit osuspendare de 30 de zile îşi va putea recupera permisul de conducere, în mod concret, după 45 de zile (…) datorită faptului că trebuie cumulate şi cele maxim 15 zile obligatorii în care acesta poate conduce autovehiculul cu dovadă, în condiţiile în care, conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune după expirarea dovezii de conducere”, explică Petru Movilă.

Deputatul susţine că reglementarea din actualul Cod Rutier este “abuzivă”, afirmând şi că în cele 15 zile în care poate circula cu dovada emisă de agentul constatator, conducătorul nu poate părăsi ţara, întrucât documentul nu este valabil pe teritorul celorlalte ţări din UE.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

influenţa drogurilor
Juridic

Șoferii aflați sub influenţa drogurilor sau alcoolului nu vor mai putea conduce până la 10 ani. Proiect de lege

Un proiect legislativ destinat combaterii traficului de droguri prevede și interzicerea dreptului...

autoturisme
Juridic

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

În cadrul Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare...

abonamente
Juridic

În sectorul 3, conducătorii auto pot achiziționa abonamente pentru parcare pe timp de zi

Din 15 septembrie, conducătorii auto au posibilitatea de a achiziționa abonamente lunare...

China
Flotă verdeJuridic

CE va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice din China

Comisia Europeană (CE) va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care...