Advertisement

programele Rabla 2024
Home Finanţare Fonduri publice Programele Rabla 2024 debutează pe 19 martie

Programele Rabla 2024 debutează pe 19 martie

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2024 vor debuta pe 19 martie, a anunțat, luni, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu.

Pentru programul Rabla Clasic 2024, se acordă un tichet (primă de casare) în valoare de 7.000 lei pentru o mașină cu o vechime mai mare sau egală cu 6 ani, înmatriculată în România, care este casată, cu scopul achiziționării unei mașini noi cu noxe reduse. Mașina nou achiziționată trebuie să aibă un nivel de emisii de noxe de maximum 150g CO2/km în regimul de măsurare mixt WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se pot folosi 2 tichete Rabla, cu mențiunea că prima de casare pentru 2 autovehicule este de 10.000 de lei.

În plus față de suma de până la 10.000 lei, participantul în Programul Rabla Clasic poate beneficia suplimentar de alte ecobonusuri:
– Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare), pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de maximum 120g CO2/km în sistem WLTP;
– Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare) pentru achiziția unei mașini cu sistem GPL;
– Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare) pentru fiecare autoturism casat, cu norma de poluare Euro 3 sau mai mică, pentru maxim 2 autoturisme;
– Un ecobonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid; versiunile de tip Plug-in Hybrid (PHEV) care se încarcă de la priză intră în Programul Rabla Plus.

De exemplu, la achiziția unei mașini hibrid care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 gCO2/km (WTLP) prin casarea a 2 (două) vehicule vechi cu norma Euro 3, se poate beneficia de o reducere totală de maxim 16.000 lei: 10.000 lei tichet Rabla (2 mașini casate), 2 x 1.500 lei (ecobonus de vechime), 3.000 ecobonus pentru vehicul hibrid.

La achiziția unei mașini cu sistem GPL care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120g CO2/km (WTLP) prin casarea a 2 vehicule vechi cu norma Euro 3, se poate beneficia de o reducere totală de maxim 16.000 lei: 10.000 lei tichet Rabla (2 mașini casate), 2 x 1.500 lei (2 mașini Euro 3), 1.500 lei (ecobonus de emisii), 1.500 lei ecobonus pentru vehicul cu sistem GPL.

În premieră, beneficiarii finanţării vor fi obligaţi ”să aplice pe portiera sau pe aripa dreaptă/stângă a autovehiculelor achiziţionate un autocolant pe care sunt obligaţi să îl menţină şi să îl întreţină în bună stare până la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului”.

Prin programul Rabla Plus 2024, pentru o mașină 100% electrică sau plug-in hybrid (PHEV), statul acordă:
Un ecotichet de 25.500 de lei la casarea unui singur autoturism cu vechime de peste 6 ani, în vederea achiziției unei mașini cu propulsie 100% electrică sau a unei mașini noi cu pilă de combustie cu hidrogen, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, cu condiția ca valoarea autovehiculului pur electric să nu depășească suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Un ecotichet de 13.000 de lei la casarea unui singur autoturism cu vechime de peste 6 ani, în vederea achiziției unui autoturism nou, de tip plug-in hybrid (PHEV), cu emisii de maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;

Ecotichetul nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi, dar, prin excepţie, această subvenție poate fi cumulată cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune. Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program, cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Achiziționarea de către persoanele fizice și juridice a unui autovehicul nou în cadrul Programului Rabla Plus este posibilă doar în cazul în care se casează un autoturism vechi. În schimb, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Și în cazul programului Rabla Plus, beneficiarii finanţării trebuie să aplice un autocolant pe portiera sau pe aripa dreaptă/stângă a autovehiculelor achiziţionate.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Energiei pregătește lansarea Programului Electric Up 2. Finanțări pentru stații de reîncărcare

Harta punctelor de încărcare pentru maşini electrice, disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Poliția Locală Târgoviște
Fonduri publice

10 autoturisme electrice pentru Poliția Locală Târgoviște, prin Rabla Plus

Poliția Locală Târgoviște intenționează să achiziționeze un număr de 10 autoturisme electrice...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu...

Primăria Sectorului 3
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Sectorului 3 și-a bugetat 3,1 mil. lei pentru achiziționarea a 28 de vehicule electrice

Primăria Sectorului 3 al Capitalei a lansat licitația pentru achiziția unui număr...

baterii
Fonduri publice

Primăria Bârlad achiziționează 11 autoturisme electrice, prin programul Rabla Plus

Primăria municipiului Bârlad intenționează să achiziționeze un număr de 11 autoturisme electrice,...