Advertisement

Kurzarbeit
Home Piaţa auto Industrie auto Activitatea Dacia, afectată parţial de un atac cibernetic

Activitatea Dacia, afectată parţial de un atac cibernetic

Activitatea a fost întreruptă parţial, sâmbătă, la Uzinele Dacia de la Mioveni, în urma unui atac cibernetic care a afectat unele dintre sistemele informatice.

Potrivit companiei, o parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global.

Conform aceleiaşi surse, pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei.

Şi Renault SA a confirmat că a fost afectată de valul masiv de atacuri cibernetice simultane de vineri, producţia fiind oprită în Franţa şi în Slovenia.

România se află printre cele mai afectate 10 ţări, în urma atacului cibernetic de tip ransomware „WannaCry”, produs vineri şi care a cauzat probleme mai multor instituţii şi organizaţii internaţionale din 74 de ţări, susţin specialiştii Kaspersky Lab.

Programul ransomware infectează victimele, profitând de o vulnerabilitate Microsoft Windows, descrisă şi rezolvata în Microsoft Security Bulletin MS17-010. Odată ajunşi în sistem, atacatorii instalează un rootkit, care le permite să descarce programul pentru a cripta datele. Malware-ul criptează fişierele. Ulterior, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate, sunt afişate un mesaj în care se solicită 600 de dolari în Bitcoin şi wallet-ul, iar răscumpărarea creşte în timp.

Cercetătorii Kaspersky Lab au analizat datele şi spun că subsistemele de protecţie ale companiei au detectat cel puţin 45.000 de tentative de infectare în 74 de tari, majoritatea în Rusia.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a anunţat, sâmbătă, că un număr de 10 sisteme de operare şi de tip server Windows sunt pasibile de a fi afectate de noua variantă de ameninţare ransomware „WannaCry”, care a dus la numeroase probleme tehnice, în ultimele 24 de ore, în mai multe organizaţii şi instituţii din întreaga lume.

După analiza experţilor CERT-RO, lista sistemelor de operare pasibile de a fi afectate de această ameninţare, în cazul în care nu au fost actualizate, sunt: Microsoft Windows Vista SP2, Microsoft Windows Server 2008 SP2 şi R2 SP1, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8.1, Microsoft Windows RT 8.1, Microsoft Windows Server 2012 şi R2, Microsoft Windows 10, Microsoft Windows Server 2016, Microsoft Windows XP şi Microsoft Windows Server 2003.

Atacul ar fi unul „la nivel global”, au indicat analişti de la Forcepoint Security Labs, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare”.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Industrie auto

Idei de trasee spectaculoase și destinații recomandate pentru motocicliști

Idei de trasee spectaculoase și destinații recomandate pentru motocicliști. Ești în căutarea...

strategic
Industrie auto

Dialogul strategic privind viitorul industriei auto în Europa începe pe 30 ianuarie

Comisia Europeană va lansa, pe 30 ianuarie, un dialog strategic cu industria...

Frank Marotte
Industrie auto

Frank Marotte va fi noul director de Marketing, Vânzări și Operațiuni al mărcii Dacia

Începând de la 1 februarie 2025, Frank Marotte va prelua funcția de...

Producția de automobile
Industrie auto

Producția de automobile din România a înregistrat un nou record în 2024

Producția de automobile din România a atins un nou record anual în...