Advertisement

vacanța
Home Administrare flote Problemele tehnice cu mașina nu trebuie să vă strice vacanța. Opt recomandări utile

Problemele tehnice cu mașina nu trebuie să vă strice vacanța. Opt recomandări utile

Înainte de a pleca în vacanța de vară, mulți oameni sunt copleșiți de pregătiri. În graba lor, nu realizează că urmează să parcurgă o călătorie de o mie de kilometri cu mașina, pe care de obicei o folosesc doar pentru distanțe scurte. Acest lucru poate veni cu numeroase provocări care, ulterior, pot transforma vacanța într-un coșmar. Alte probleme pot apărea și pe drum.

Narcis Neacșu, expert Business Lease România, companie specializată în leasing operațional și responsabil de gestionarea a peste 4000 de mașini, vă oferă sfaturi despre cum să preveniți aceste situații și să vă asigurați că vacanța nu va fi ruinată de problemele tehnice ale mașinii.

„Oamenii subestimează în mod semnificativ importanța pregătirii generale a mașinii înainte de vacanță. Ei cred că mașinile moderne sunt infailibile și că orice problemă poate fi rezolvată rapid cu asistență de bază. Din păcate, sunt deseori surprinși neplăcut”, spune Narcis Neacșu, Team Leader în cadrul departamentului Mentenanță Reparații și Anvelope Business Lease Romania.

 

„Ca parte din asistența tehnică pe care o asigurăm, rezolvăm frecvent problemele apărute clienților în timpul vacanțelor în străinătate, de la o mașină care s-a defectat aproape de casă, până la chei pierdute pe nisipul plajelor grecești, înlocuirea combustibilului de la stațiile din Italia sau gestionarea unui kit de prim ajutor expirat”, adaugă Mircea Ungureanu, Head of Operations Services Business Lease Romania.

Iată, deci, 8 recomandări pentru a evita eventualele problemele ale mașinii în timpul vacanței:

O inspecție completă a vehiculului înainte de o călătorie lungă este o necesitate

Nu subestimați importanța verificării mașinii, mai ales dacă a trecut mult timp de la ultima vizită la service. Este ideal să aveți mașina inspectată de un specialist. Astfel, veți evita probleme obișnuite, cum ar fi aprinderea senzorului pentru plăcuțele de frână uzate imediat după ce începeți o călătorie lungă pe timp de noapte. Dacă nu puteți ajunge la service, refaceți nivelul lichidelor, verificați luminile și ștergătoarele, asigurați-vă că aveți o cantitate suficientă de lichid pentru sistemul de spălare a parbrizului, că instalația de climatizare produce suficient aer condiționat, respectiv debitul necesar de aer în habitaclu, că geamurile sunt curate înainte de a pleca la drum. De asemenea, nu strică să ai in bagaj și un compresor de 12 V pentru a umfla roțile în caz de urgență. Foarte important este ca înainmte de a pleca la drum să verifici valabilitatea ITP-ului, a asigurării RCA și, bineînteles, scadența reviziei de întreținere. Cu siguranță nu vrei să te trezești în timpul concediului cu martori la bord care te avertizează că trebuie efectuată revizia imediat.

Presiunea în anvelope

De asemenea, șoferii uită adesea să verifice presiunea si starea anvelopelor înainte de o călătorie lungă și să le umfle în acord cu încărcarea curentă a mașinii. Mai ales atunci când este vorba de o mașină de serviciu, mulți utilizatori o conduc în mare parte singuri sau, cel mult, își duc copiii la școală. Dar când pleacă în vacanță, încarcă mașina până la refuz. Vehiculul merge apoi pe șosea cu anvelope sub presiunea recomandată de producător, anvelopele se uzează mai rapid și, în plus, este mai probabil să apară o pană de cauciuc, iar consumul de carburant crește inevitabil.

Adăugați în bagaj și un litru de ulei

Este cu siguranță recomandat să adăugați în bagaj și un litru de ulei recomandat de producător pentru mașina dvs. Aveți o călătorie lungă în față, puteți conduce, de exemplu, la o temperatură de 35 de grade, cu aerul condiționat și motorul funcționând la capacitate maximă, astfel încât ar putea fi necesar să completați uleiul în timpul călătoriei. În timp ce lichidul de răcire poate fi completat temporar cu apă distilată, cumpărarea uleiului specific recomandat pentru vehiculul dvs. la o stație de benzină străină poate fi dificilă.

Verificați rezerva și kit-ul de reparație pană

Multe mașini de astăzi nu au o rezervă, dar dacă a dvs. are, asigurați-vă că verificați înainte de călătorie dacă are suficientă presiune. Ar trebui să facă parte din verificarea de service, dar dacă a trecut mai mult mult timp de la aceasta, presiunea în anvelope poate fi mai mică. Desigur, de multe ori veți avea doar un kit de reparație pană în vehicul, dar aveți grijă și cu acesta.

Aveți grijă când schimbați combustibilul

În străinătate (ex. În Italia) pompele de combustibil și pistoalele pot fi marcate diferit față de cele din țară, ceea ce poate fi derutant, mai ales pentru șoferii care conduc două mașini, una diesel și una pe benzină. Există o șansă mai mare ca, din greșeală, aceștia să alimenteze cu benzină în loc de de motorină. Această eroare este deosebit de problematică, deoarece motorina este unsuroasă și auto-lubrifiantă, în timp ce benzina este uscată. Benzina introdusă într-un rezervor de motorină va provoca abraziunea pompei de combustibil, iar pilitura metalica rezultată va contamina întregul sistem de alimentare.

Uneori nu este rentabil să alimentați prea ieftin

În străinătate, evitați să alimentați la pompe suspect de ieftine din zone izolate. Carburantul de proastă calitate poate deteriora motoarele sensibile de astăzi, cu injecție directă pe benzină și motorină. Uneori, problema nu este neapărat din vina vânzătorului. De exemplu, cu ceva timp în urmă, au existat cazuri de defecțiuni frecvente ale mașinilor din Cehia care alimentau la două benzinării specifice din munții croați. În cele din urmă, s-a dovedit că apa de ploaie ajungea în rezervoarele de stocare ale acestor pompe în timpul furtunilor.

Luați cheile și baterii de rezervă

Scenariul în care vă pierdeți cheile mașinii pe o plajă cu nisip nu este complet neverosimil, dar o astfel de problemă poate fi foarte greu de rezolvat rapid. De aceea, este bine să aveți mereu chei de rezervă în mașină. În caz de urgență, este mai simplu să chemați un serviciu de asistență pentru a vă deschide ușa decât să așteptați trimiterea cheilor de rezervă de acasă. De asemenea, nu uitați să luați cu voi baterii de rezervă pentru telecomanda mașinii, ca să evitați surprizele neplăcute în vacanță.

Asistență

Dacă doriți cu adevărat să aveți liniște sufletească în vacanță, verificați cu atenție dacă beneficiați de asistență rutieră, respectiv acoperirea acesteia în țara de destinație. Dacă este necesar, extindeți asigurarea pe durata vacanței. Asigurați-vă că polița de asigurare acoperă repararea sau înlocuirea anvelopei, remorcarea mașinii sau chiar livrarea unui vehicul de schimb. Veți aprecia acest lucru atunci când vă confruntați cu o pană pe un drum județean întunecat. De asemenea, nu uitați să aveți la îndemână un număr de contact pentru situații de urgență, fie că este vorba de numărul unei companii de asigurări, de asistența tehnică a furnizorului dvs. de leasing operațional sau de linia de service a producătorului auto.

Business Lease funcționează pe piața românească din 2014, având sediul în București. Fiind cea mai tânără companie din grupul nostru, România reprezintă combinația perfectă dintre abordarea multinațională și spiritul antreprenorial românesc, o adevărată familie unită prin pasiunea pentru lucrurile bine făcute. Inițial înființată în 1989 în Olanda, sub compania-mamă AutoBinck, Business Lease are o istorie de peste o sută de ani. Pe lângă România, Business Lease Group, cu sediul principal la Praga, include acum Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Cehă.

Compania se concentrează în principal pe leasingul operațional, bazat pe calcul închis, unde suma de plată este convenită în avans. Această soluție oferă clienților un flux de numerar stabil, permițându-le să se concentreze pe afacerile lor. Business Lease oferă și servicii de gestionare a flotei, parcul de auto rulate Cars & Care, vânzarea de mașini returnate din leasing operațional și închirierea de mașini pentru segmental B2B prin Business Rent, care oferă peste 200 de vehicule.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

 

Încărcarea încă încetinește achiziționarea unui vehicul electric. Studiu GiPA

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

flote
Administrare flote

Șapte elemente-cheie pentru flote eficiente. Soluții pentru reducerea costurilor

Eficiența unei flote de vehicule, similară eficienței afacerii, se concentrează pe creșterea...

Flote Auto
Administrare flote

A apărut revista Flote Auto, septembrie 2024

A apărut numărul 103 al revistei FLOTE AUTO, septembrie 2024, cu un...

Administrare flote

Siguranță și fiabilitate pe șosea, la fiecare kilometru. Descoperă discurile de frână Knorr-Bremse!

Când citești aceste rânduri, peste 50 de milioane de discuri de frâne...