Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat în consultare publică, ghidul aferent măsurii 411, pentru care este alocată suma de 358,38 milioane de euro. Schema de sprijin este destinată ameliorării efectelor provocate de pandemie și va înlocui Măsura 3, anulată de Guvern. Poate fi finanțată și achiziția de vehicule ”verzi”.
„Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (AM POC) din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a relansat în consultare publică Ghidul solicitantului aferent Acţiunii 4.1.1 – ”Investiţii în activităţi productive”, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de Covid-19 şi al consecinţelor sale sociale şi asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei, Prioritatea de investiţii 4d – Sprijinirea capacităţii IMM-urilor de a creşte pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale şi de a se angaja în procesele de inovare, Obiectiv Specific 4.1. – Consolidarea poziţiei pe piaţă a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19”, potrivit MIPE.
Proiectul se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, inclusiv celor din sectorul Transport și depozitare, ajutorul de stat acordându-se pentru granturi dedicate investiţiilor în activităţi productive.
Proiectele care vor fi finanţate în cadrul apelului vor sprijini investiţii în activităţi productive şi vor avea ca activităţi eligibile: dotarea cu active corporale, necorporale; modernizarea spaţiilor de producţie/servicii – maxim 50% din valoarea proiectului.
Potrivit Ghidului de finanțare aflat în dezbatere publică, va fi finanțată și achiziţionarea de vehicule ”verzi”, adică de mijloace de transport auto electrice sau hibride, din Clasa 2.3.2.
Clasa 2.3.2 cuprinde mijloace de transport auto atât pentru pasageri (autoturisme, taxiuri, microbuze, autobuze, etc), cât și pentru mărfuri (utilitare ușoare, camioane, remorci, etc).
Activele achiziționate trebuie să fie noi, deci nu sunt eligibile cheltuielile cu echipamente second-hand, și, totodată, nu sunt permise achiziții în regim de leasing.
Intensitatea finanțării publice în ceea ce privește investițiile productive este de:
- 95% pentru micro întreprinderi;
- 90% pentru întreprinderi mici;
- 85% pentru întreprinderi mijlocii.
„Competiţia se va desfăşura în cadrul platformei IMM RECOVER, iar proiectele declarate câştigătoare vor fi transferate de către solicitanţi în platforma MySMIS în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării de către AMPOC. În cazul nedepunerii documentaţiei complete în aplicaţia MySMIS, proiectul va fi respins. În cadrul platformei IMM RECOVER toate documentele aferente proiectelor vor fi ataşate”, se arată în ghid.
Bugetul total alocat este echivalentul în lei a sumei de 358,38 milioane de euro euro, din care 300 de milioane de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională ( FEDR) şi 58,38 milioane de euro euro, finanţări de la bugetul de stat.
Valorea minimă a ajutorului (finanțării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro, la cursul euro din luna octombrie 2021, iar valoarea maximă a ajutorului (finanțării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, la cursul euro din luna octombrie 2021, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2019.
Durata de implementare nu va depăși data de 31 decembrie 2023.
Perioada de consultare publică este de 10 zile lucrătoare, între 21 decembrie 2021 şi 4 ianuarie 2022, ora 17:00.
CITEȘTE ȘI:
Românii nu așteaptă campaniile de reduceri de sărbători pentru a face cumpărături. Studiu EY
Au fost ridicate restricțiile de circulație pe Podul peste brațul Borcea
Comentați?