transportul gratuit
Home Transporturi Primăriile ar putea asigura transport gratuit pentru elevi

Primăriile ar putea asigura transport gratuit pentru elevi

Autorităţile locale vor înfiinţa linii de transport gratuit pentru elevii din ciclul elementar şi gimnazial şi vor fi responsabile cu asigurarea mijloacelor de trasport, a traseelor şi a staţiilor de îmbarcare-debarcare a copiilor, prevede un proiect de lege intrat în dezbaterea Senatului

Proiectul de lege, susţinut de un număr de 46 de senatori şi deputaţi din tot spectrul politic, reglementează condiţiile generale 1n care pot fi utilizate

autovehiculele destinate transportului public local al elevilor din ciclul învăţământului obligatoriu în scopul deplasării la cursuri şi la alte activităţi cultural/educative.

 

„În urma unor studii recente, o proporţie covârşitoare a accidentelor rutiere, în care sunt implicaţi elevi, se întâmplă în proximitatea unităţilor de invăţământ. În ultimii 10 ani, au fost consemnate peste 28.000 de accidente produse în apropierea unităţilor de învăţământ, iar 600 au fost mortale. Conform tot aceloraşi studii, începerea anului şcolar şi lipsa unor proiecte alternative la transportul privat, îngreunează traficul din marile oraşele din România şi implicit cresc poluarea, cu precădere în orele de vârf. Prin intermediul acestui document, autorităţile publice locale aparţinând în principal marilor aglomeraţii urbane sunt stimulate să creeze şi să susţină proiecte de transport public gratuit pentru elevii de şcoală primară şi gimnaziu”, îşi motivează demersul legislativ cei patru iniţiatori, Roberta Anastase, Graţiela Gavrilescu, Raluca Turcan şi Lucian Bode.

 

Proiectul de legislativ prevede că autovehiculele vor fi inscripţionate „în partea frontală, cât şi pe lateral cu textul „PRIMĂRIA….., TRANSPORT ELEVI”, textul având culoarea neagră pe fond galben”.

 

Totodată, aceste mijloace de transport vor fi echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video şi localizare GPS, în timp real, pentru a asigura supravegherea în timpul deplasării, în condiţii de siguranţă a elevilor.

 

Potrivit iniţiativei, consiliul local aI unităţii administrativ – teritoriale va stabili orarul de funcţionare, traseul/traseele, numărul de elevi transportaţi intr-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor. Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor, iar numărul de curse efectuate zilnic se face cu consultarea şi cu avizul autorităţilor publice locale.

 

Pentru deplasarea elevilor la alte activităţi cultural/educative, consiliul local al unităţii administrativ – teritoriale va stabili: locul de imbarcare, locul de destinaţie/punctele de destinaţie, traseul/traseele, durata, perioada de efectuare a traseului/traseelor, frecvenţa. Numărul elevilor transportaţi cursă nu poate depăşi numărul locurilor, iar traseele se pot organiza pentru orice destinaţie de pe teritoriul naţional, atât în timpul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor.

 

Iniţiativa mai stabileşte că îmbarcarea — debarcarea elevilor se va realiza doar in staţiile special stabilite în acest sens. Pentru imbarcarea — debarcarea elevilor în alte locuri decât cele stabilite şi pentru orice eventual incident petrecut cu această ocazie, va fi răspunzător direct conducătorul auto. Staţiile, aflate pe diferite tipuri de drumuri – comunal, orăşenesc, judeţean, local), necesită acordul Autorităţii Rutiere Române.

O altă prevedere a proiectul se referă la faptul că însoţirea elevilor în autovehiculele şcolare elevii, în scopul supravegherii acestora şi a asigurării condiţiilor de securitate, va fi asigurată tot de autorităţile publice locale cu atribuţii în acest sens, sau, în cazul în care infrastructura autorităţii publice locale nu permite acest lucru, de către conducătorul autovehiculului respectiv.

Proiectul de lege a fost înaintat la Senat în noiembrie 2018, urmând a intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...