carantină
Home Transporturi Posibil referendum pentru restricţionarea circulaţiei în centrul Capitalei

Posibil referendum pentru restricţionarea circulaţiei în centrul Capitalei

Un membru al Consiliului General al Municipiului Bucureşti a propus organizarea unui referendum în Capitală, pe 27 ianuarie 2019, referitor la „restricţionarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului Bucureşti prin identificarea şi implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete”.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, iniţiat de consilierul Tudor-Tim Ionescu, se arată că taxarea automobilelor a devenit mai mult decât necesară în oraşele mari, pentru că aglomerarea şi poluarea au atins cote alarmante.

„Bucureştiul va deveni un oraş mult mai puţin poluat. Întrucât ne confruntăm pe de-o parte cu această necesitate şi pe de altă parte cu o măsură care va afecta în mod considerabil bucureştenii, la nivel de taxare, considerăm că decizia asupra acestei restricţionări este una care trebuie să aparţină bucureştenilor în primul rând. Astfel, realizarea în premieră a unui referendum în Bucureşti este necesară pentru această temă extrem de importantă, care vizează sănătatea noastră a tuturor, calitatea aerului în Capitală, dar şi taxarea noastră a tuturor”, se menţionează în document.

Potrivit proiectului, cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea referendumului se suportă în totalitate din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti pe anul 2019.

Utilizarea maşinilor personale, tot mai limitată

Deja în tot mai multe metropole şi oraşe mari de pe tot globul, utilizarea maşinilor personale începe să fie restrânsă.

În Buenos Aires, de exemplu. pentru a descuraja intrarea vehiculele personale în oraş, taxele de autostradă au crescut de cinci ori începând cu decembrie 2011.

Berlinul intenţionează să reducă utilizarea maşinilor la 25% până în 2025, de la 32% în 2013.

În Italia, Milano are încă un nivel foarte ridicat de motorizare, cu 72 de maşini sau motociclete la 100 de locuitori, dar acesta a scăzut cu 17% în numai 10 ani, datorită creării Zonei cu Emisii Scăzute şi introducerii taxei de congestionare.

În Zurich, eforturile municipalităţii de a combina mai multe tipuri de transport alternativ – car sharing şi bikesharing – au dus la scăderea deplasărilor cu maşini personale de la 35% din trafic în 2005 la 24% în 2012, în paralel cu utilizarea tot mai frecventă a transportului public (42%), a mersului pe jos (26%) şi a bicicletelor (8%).

Ţările scandinave par predispuse în mod deosebit la o planificare mai agresivă. Consiliul din Oslo a anunţat că va interzice complet autoturismele personale în centrul oraşului începând din 2019, adică peste doar trei luni, iar Primăria din Helsinki va lua exact aceeaşi măsură,  însă până în 2025 şi, în plus, va implementa şi un proiect de transport bazat pe vehicule electrice la cerere.

Nu în ultimul rând, şi Londra intenţionează să scoată maşinile personale în afara oraşului, modelul de mobilitate ales urmând să combine car sharingul cu ridesharingul şi cu utilizarea bicicletei.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...