luxemburg
Home Transporturi Pleci cu maşina în Luxemburg? Trebuie să devii şoferul ideal

Pleci cu maşina în Luxemburg? Trebuie să devii şoferul ideal

Luxemburg, micul stat din vestul Europei, înconjurat de Germania, Belgia şi Franţa, este cea mai bogată ţară din Uniunea Europeană cu un PIB/locuitor de 91.600 de euro (253% din media Uniunii). Vestea bună este că şoselele sunt aproape perfecte, permisul românesc este valabil, iar circulaţia se face pe partea dreaptă a drumului. Vestea mai puţin bună este că Legea rutieră se aplică cu stricteţe, iar cea mai mică încălcare a ei se sancţionează cu amenzi de 25-500 de euro.

Înainte de a pleca într-o călătorie cu maşina care vă duce şi prin Luxemburg, trebuie să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate acordă acces la îngrijirile medicale necesare.

Limitele de viteză în Luxemburg

  • 20 km/oră în zonele pietonale şi rezidenţiale
  • 50 km/oră în localităţi
  • 90 km/oră pe drumurile naţionale
  • 130 km/oră pe autostrăzi
  • 90 km/oră în tunel.

Parcarea

În Luxemburg, parcarea reprezintă o problemă deosebită în marile localităţi. Cele stradale sunt în general cu plată şi se face un control frecvent pentru depistarea şi avertizarea, respectiv amendarea persoanelor ale căror vehicule sunt parcate ilegal.
În zonele în care nu sunt automate pentru plata taxelor de parcare, este bine să se instaleze la bord un ceas de parcare, care să marcheze ora la care a început staţionarea, ţinând cont că, în general, regula este că neriveranii pot staţiona până la maximum 2 ore.

Exemple de amenzi

Încălcarea Legii luxemburgheze privind conducerea pe drumurile publice se pedepseşte cu amendă de la 25 la 500 euro.

Mai mult, conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului poate antrena pedepse privative de libertate, de la 8 zile la 2 ani şi amenzi de la 250 euro la 5.000 euro.

Sunt interzise comercializarea, deţinerea, folosirea, precum şi reclama aparatelor de detectare a radarelor, precum şi a celor antiradar. Aceste fapte reprezintă contravenţie, iar pedeapsa constă în aplicarea unei amenzicu valoare cuprinsă între 250 şi 5.000 euro, suspendarea permisului de conducere pe minim 60 zile şiconfiscarea detectorului de radar sau a aparatului antiradar.

În caz de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul unui accident soldat cu avarierea gravă a autoturismului sau vătămarea ori decesul unei persoane, este interzisă mutarea vehiculului până la sosirea poliţiei la locul accidentului, care constată faptele şi întocmeşte un proces verbal. Acest document este esenţial pentru stabilirea vinovăţiei şi se impune obţinerea unei copii din partea agentului de poliţie constatator.

 

CITEŞTE ŞI:

Transalpina, redeschisă pe sectorul Rânca – Obârşia Lotrului

Blocaje pe Autostrada Soarelui. Hotelierii de pe Litoral ameninţă cu grevă fiscală

Tesla Pick Up: cele mai recente informații

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...