Pasajul pietonal din Herăstrău, în dezbateri

Au trecut mai bine de doi ani de când Ministerul Transporturilor a informat oficial Primăria Capitalei că va emite avizul de principiu pentru construirea pasarelei pietonale din zona podului de cale ferată din Parcul Herăstrău. Doar că Primăria nu s-a sinchisit să îl ceară.  

Podul de cale ferată din zona Parcului Herăstrău, aflat în administrarea CFR SA, asigură doar infrastructura necesară traficului feroviar, fiind prevăzut conform legislației cu trotuar şi scări tehnologice numai pentru accesul şi deplasarea personalului feroviar autorizat. Primăria Capitalei trebuia să solicite acel aviz în vederea construirii unei pasarele pietonale. Aceasta însă trebuia să îndeplinească anumite cerințe pentru că este alăturată unei alte lucrări de importanță publică, podul de cale ferată al CFR SA.

Soluții de ocolire

În prezent, singura variantă de traversare a Parcului Herăstrău în condiţii de siguranţă este aleea pietonală special amenajată pe sub podul feroviar, care ocolește lacul. Există, de asemenea tot pe sub podul feroviar, o altă zonă de acces (împrejmuită cu gard și închisă de proprietar – ALPAB) care ar putea permite accesul pietonal pe sub pod, însă această zonă nu este administrată de MT sau de CFR.

ALPAB cere pasajul pietonal

Referitor la solicitarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti de a construi în această zonă o pasarelă pietonală, menționăm faptul că reprezentanții companiei feroviare şi-au exprimat în scris încă din anul 2015 (prin actele cu nr. 5/10/468/22.06.2015 şi nr. 7/5/1003/14.12.2015) susţinerea acestui proiect de utilitate și siguranță publică prin emiterea avizului de principiu cu condiția să fie transmisă documentaţia tehnică, întocmită de un proiectant de specialitate autorizat AFER (Autoritatea Feroviară Română) şi verificată de verificatori atestaţi pentru acest tip de construcţie. De asemenea CFR SA a transmis informațiile referitoare la condițiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplinească pentru amplasarea pasarelei, conform legislației în vigoare.

Traversare cu riscul vieții

Până la ora actuală, documentația tehnică pentru construirea pasarelei pietonale nu a fost transmisă de Primărie către CFR, astfel încât să poată fi emis  avizul necesar.

În această situație, pentru evitarea accidentelor în zona podului feroviar, reprezentanții CFR au avertizat permanent prin diferite mijloace de informare asupra pericolelor la care sunt expuși pietonii dacă traversează lacul din Parcul Herăstrău prin zone interzise.

Vă reamintim că de curând a mai fost înregistrat un deces al unui biciclist care a fost surprins de tren pe pod.

Pasajul pietonal a fost solicitat de ALPAB, dar Primăria Capitalei nu a depus actele necesare
Pasajul pietonal a fost solicitat de ALPAB, dar Primăria Capitalei nu a depus actele necesare

 

Adaugati comentariu