Participanţii la o înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare auto, amendați cu 26 mil. euro

Consiliul Concurenței a sancționat 65 de companii și o asociație cu amenzi totale în valoare de peste 130 milioane de lei (aproximativ 26 milioane de euro) pentru participarea la o înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România.
înţelegere

Un număr de 56 dintre companiile sancționate sunt sau au fost membre ale Asociației Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN și desfășoară, printre altele, activităţi de reparare a autovehiculelor.

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că acestea și-au coordonat comportamentul comercial, prin intermediul ACODAREN, convenind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare. În acest fel, acestea au eliminat concurența între ele.

Aceste acțiuni au fost susținute, consolidate și amplificate de comportamentul și acțiunile săvârșite de Renault Commercial Roumanie, RCI Broker de Asigurare și societățile de asigurare, Allianz-Țiriac Asigurări, Omniasig, Groupama Asigurări, Uniqa Asigurări, Asirom, Euroins, Astra, participarea acestora conferind înțelegerii o amploare mai mare decât dacă ar fi rămas limitată doar la coordonarea comportamentului reparatorilor.

Astfel, compania Renault Commercial Roumanie și societățile de asigurare implicate au fost sancționate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei. Restul sumei până la 130 de milioane lei reprezintă amenzile aplicate reparatorilor auto care au luat parte la înţelegere.

”Legea concurenței interzice orice înţelegere sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care împart piețele. Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile”, a arătat Consiliul Concurenței.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Bulgaria reduce cuantumului taxelor vinietelor electronice de la 1 ianuarie 2023

Camera Deputaţilor va achiziţiona polițe RCA și CASCO pentru 174 autovehicule şi 4 remorci

 

 

 

Adaugati comentariu