Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,2% în 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%,
Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 se datorează acelor componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.
Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, miercuri, 7 februarie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.
De asemenea, în cadrul şedinţei de politică monetară, instituţia a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.
„Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie la 3,32%, de la 3,23% în noiembrie plasându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, dar peste nivelul prognozat. Evoluţia a fost determinată, în principal, de accelerarea inflaţiei de bază şi, în mică măsură, de creşterea preţurilor volatile ale produselor alimentare şi a preţului tutunului. Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a continuat să crească, până la 2,5% în decembrie 2017, de la 2,3% în noiembrie. În contextul menţinerii tendinţei de lărgire a excedentului de cerere agregată din economie şi al costurilor de producţie în creştere (forţa de muncă, utilităţi), majorarea a vizat toate categoriile de bunuri şi servicii, dar mai ales segmentul alimentelor procesate, afectat suplimentar de unele şocuri pe partea ofertei, comune la nivel european”, se arată în comunicatul de presă emis după încheierea şedinţei de politică monetară.
Potrivit documentului, rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să crească până la 1,3% înluna decembrie 2017, de la 1% în noiembrie. Calculată pe baza indicelui armonizat alpreţurilor de consum, media anuală a crescut la 1,1%, de la 0,9% în luna anterioară.
BNR precizează că aportul exportului net la evoluţia PIB a continuat să fie negativ. Deficitulde cont curent şi-a accelerat ritmul anual de creştere, pe fondul accentuării soldului negatival balanţei bunurilor. Deficitul comercial şi-a accentuat evoluţia nefavorabilă, în condiţiile în care dinamica anuală a importurilor a continuat să se plaseze peste cea a exporturilor. Creditul acordat sectorului privat şi-a continuat creşterea robustă în decembrie 2017, într-un ritm anual de 5,6 la sută, în condiţiile în care componenta în lei a crescut în termeni anuali cu 15,8%. Ponderea acesteia în total credit s-a majorat la 62,8%, de la un minim de 34,6% în mai 2012.
Comentați?