Advertisement

camioane
Home Administrare flote Asigurări Plata despăgubirilor în cazul accidentelor produse de remorci

Plata despăgubirilor în cazul accidentelor produse de remorci

Asigurarea RCA a remorcilor/semiremorcilor are acoperire doar dacă acestea nu sunt ataşate unui vehicul tractor. În cazul în care evenimentul se produce în timp ce remorca sau semiremorca este ataşată vehiculului tractor, răspunderea aparţine vehiculului tractor, potrivit Normei 39/2016 privind asigurările auto din România.

Asigurătorul RCA al vehiculului tractor despăgubeşte partea prejudiciată şi poate exercita dreptul de regres asupra asigurătorului RCA al remorcii/semiremorcii, în cazul în care dovedeşte că prejudiciul s-a produs ca urmare a unei defecţiuni tehnice a remorcii/semiremorcii, care nu putea fi observată de către conducătorul auto.

În cazul în care evenimentul se produce în timp ce remorca/semiremorca este ataşată vehiculului tractor, despăgubirea este suportată de către:

a) asigurătorul RCA al vehiculului tractor, în situaţia în care vehiculul tractor este identificat şi asigurat, indiferent dacă remorca/semiremorca este sau nu este identificată ori asigurată;

b) BAAR sau biroul naţional al statului în care vehiculul tractor staţionează în mod obişnuit, pentru vehicule înmatriculate în alte state, în situaţia în care vehiculul tractor este identificat şi neasigurat, indiferent dacă remorca/ semiremorca este sau nu este identificată ori asigurată;

c) asigurătorul RCA al remorcii/semiremorcii, în situaţia în care vehiculul tractor este neidentificat, iar remorca/ semiremorca este identificată şi asigurată; după plata despăgubirii, asigurătorul remorcii/semiremorcii are drept de regres împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului şi, după caz, împotriva asigurătorului vehiculului tractor, dacă aceştia vor fi identificaţi ulterior;

d) BAAR, în situaţia în care vehiculul tractor este neidentificat, iar remorca/semiremorca este identificată şi neasigurată.

Norma ASF nr. 39/2016 privind asigurările auto din România (RCA) a fost publicată, joi, 8 decembrie 2016, în Monitorul Oficial, nr. 986. Actul normativ este destinat punerii în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi va intra in vigoare în 15 zile, respectiv din 23 decembrie.

OUG 54/2016 a modificat substanţial legislaţia RCA, introducând, printre altele, şi plafonarea tarifelor pe o perioadă de 6 luni.

Noua norma reglementează: forma şi conţinutul contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie; condiţiile si criteriile de autorizare a asigurătorului pentru practicarea asigurării RCA; procesul privind avizarea, constatarea prejudiciilor şi lichidarea dosarului de daună; sistemul bonus-malus; forma, dimensiunile, conţinutul şi procedurile privind utilizarea formularului de Constatare amiabilp de accident; procesul de avizare şi înregistrare, obligaţiile si responsabilităţile personalului care efectuează constatarea daunelor.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

SAL-Fin
Asigurări

Aproape toate cererile de conciliere prin SAL-Fin au vizat, în 2024, domeniul asigurărilor

Consumatorii au primit în plus, în anul 2024, aproximativ 1,7 milioane lei,...

tarifele de referință RCA
Asigurări

Cum au crescut tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie

Tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie sunt mai mari, în...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la finalul lunii iunie

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la...

omniasig
Asigurări

Topul despăgubirilor plătite de Omniasig în baza polițelor RCA și Casco

Cea mai mare despăgubire plătită de Omniasig anul trecut în baza unei...