Noi controale în transportul public de persoane și de marfă. Au fost aplicate peste 7.000 de sancțiuni

În conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în perioada 10 – 16 mai, polițiștii rutieri au realizat multiple controale pentru reducerea accidentelor cauzate de încălcarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice de conducătorii autovehiculelor din transportul public de persoane sau de marfă.
transportul public

În cadrul acțiunii, au fost verificate 7.982 de autovehicule din transportul public de persoane, fiind aplicate 1.974 de sancțiuni contravenționale, dintre care 334 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 3 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului.

Au fost constate și sancționate 307 de fapte de neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 23 de abateri constatate la funcționarea aparatului tahograf, 11 de nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, o sancțiune a fost aplicată pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf și 104 pentru deficiențe tehnice.

Au mai fost aplicate 2 sancțiuni pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 119 sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 101 sancțiuni referitoare la lipsa unor documente ale vehiculului, 15 referitoare la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, precum și 763 de sancțiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.

Au fost dispuse 4 imobilizări pentru defecțiuni tehnice și aplicate 187 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

De asemenea, în cadrul acțiunii, au fost verificate 14.122 de autovehicule din transportul public de marfă, pentru neregulile constatate fiind aplicate 5.351 de sancțiuni contravenționale.

Dintre acestea, 1.007 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 20 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.054 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 173 pentru abateri constatate la funcționarea aparatului tahograf, 145 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 78 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 486 pentru deficiențe tehnice, 134 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone și 87 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone.

Totodată, au mai fost aplicate 51 de sancțiuni pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 219 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 259 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 59 referitoare la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 4 pentru nerespectarea normelor privind transportul deșeurilor periculoase și 1.535 de sancțiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.

Au mai fost dispuse 40 de imobilizări pentru deficiențe tehnice.

De exemplu, la data de 10 mai, un bărbat, de 40 de ani, a fost depistat în timp ce efectua transport rutier de persoane, contra cost, cu un autovehicul, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Fiind testat cu aparatul alcooltest, acesta a indicat 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana a fost sancționată contravențional, cu amendă de 1.305 lei, fiind dispusă și sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Tot la data de 10 mai, un bărbat, de 35 de ani, a fost depistat în timp ce efectua transport rutier de persoane, contra cost, cu un autovehicul, constatându-se că acesta nu deține autorizație sau copie conformă valabilă, specifică acestui gen de activitate, eliberată de autoritatea competentă. Persoana a fost sancționată contravențional și a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Managerii anticipează un an cu o inflaţie mai ridicată, pe fondul creşterii preţurilor la anumite materii prime

CNAIR modernizează calea de acces de la uzina Ford la Drumul Expres Craiova – Pitești

 

 

Adaugati comentariu