Mijloacele de transport susţin jumătate din exporturi

Exporturile de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele două luni din acest an, 5,52 miliarde de euro, în creştere cu 5% comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).exporturile FOB

Conform INS, aceste exporturi au avut o pondere de 48,4% în total, mentinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 4,58 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare cu 8,4% comparativ cu rezultatul înregistrat în intervalul similar din 2018.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în perioada ianuarie – februarie 2019, aproximativ 5,1 miliarde de euro, în creştere cu 7,7% faţă de acelaşi interval din anul anterior. Din această valoare, 3,9 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 4,7% comparativ cu perioada similară din 2018.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,8% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de aproximativ 700 de milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în primele două luni din 2019, exporturile FOB au însumat 11,4 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 13,8 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie – februarie 2019 au crescut cu 4,8%, iar importurile s-au majorat cu 10,1%.

 

CITEŞTE ŞI:

Pe autostrada A1, traficul va fi deviat până în luna august

Centurile Capitalei trebuie finalizate până în 2023. Află motivul

 

 

Adaugati comentariu