Advertisement
Vehiculele electrice
Home Piaţa auto Flotă verde Merita sa achizitionezi o masina electrica in 2021?

Merita sa achizitionezi o masina electrica in 2021?

Merita sa achizitionezi o masina electrica in 2021? In urma cu 10-15 ani era aproape de neconceput ideea de a vedea autoturisme electrice pe strazi. Vehiculele electrice din acea perioada aveau autonomie scazuta, erau extrem de scumpe si nu reuseau sa se ridice la standardele utilizatorilor.

Lucrurile s-au schimbat destul de mult in ultima perioada. Pe fondul unei ingrijorari din ce in ce mai mari in ceea ce priveste poluarea, producatorii de automobile au inceput sa construieasca masini electrice sau masini hibrid.

Astfel, la mai toti producatorii (inclusiv la Dacia) au aparut modele full electrice sau modele care combina energia electrica cu energia obtinuta din combustibilul lichid.

Merita sa achizitionezi o masina electrica in 2021?

Exista o multime de argumente in acest sens. Evident, exista si contraargumente, cum ar fi costul ridicat sau autonomia, insa acestea incep sa nu mai fie atat de bine conturate ca in trecut.

Costurile masinilor electrice au inceput sa scada considerabil, mai ales in conditiile in care statul ofera vouchere substantiale pentru cei care aleg o astfel de optiune, iar autonomia unei masini electrice moderne a ajuns sa depaseasca 600 de km.

In plus, statiile de incarcare rapida sunt din ce in ce mai intalnite peste tot prin tara si in afara tarii. Este aproape imposibil sa nu gasesti o statie de incarcare la distanta de 40-50 de km de locul in care te afli.

Trecand peste costuri si autonomie, masina electrica ofera doar avantaje:

  • Este mult mai ieftin de exploatat decat o masina normala. Singurul cost pe care il vei plati este cel pentru energia electrica, iar acesta este de aproximativ 7-8 lei pentru 100 de km parcursi. In rest, costurile de reparatii sunt mult mai mici decat in cazul masinilor cu benzina sau motorina, deoarece nu exista foarte multe piese care sa produca frecare;
  • Poluarea generata de autoturisme electrice este mult mai mica. Un astfel de vehicul nu emite CO2 in atmosfera, asa cum se intampla in cazul masinilor clasice. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra intregii vieti pe Pamant;
  • Puterea de care te vei bucura este mai mare. Foarte multe masini electrice moderne sunt mult mai puternice decat cele clasice;
  • Masinile electrice nu sunt zgomotoase. Un alt avantaj urias este zgomotul. Spre deosebire de motoarele diesel sau pe benzina, motoarele electrice nu produc zgomot, facand deplasarile cat se poate de confortabile;

Cu siguranta, viitorul este al masinilor electrice, iar acest lucru se vede printr-o popularitate din ce in ce mai mare a acestora. In 2020, vanzarile de masini electrice au crescut cu 32% fata de 2019, iar acest lucru este preconizat si pentru 2021.

Vanzarile mai mari, numarul mai mare de producatori si o informare mai buna a soferilor sunt ingrediente care duc la ieftinirea tehnologiei. Astfel, exista toate sansele ca in 10-15 ani, masinile cu benzina sau cu motorina sa fie o raritate pe strazi.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bistrița Năsăud
Flotă verde

Inspecția Muncii din Bistrița Năsăud își înverzește flota cu 10 autoturisme electrice

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bistrița Năsăud a lansat licitația pentru achiziționarea...

Flotă verdePiaţa auto

Competiția Best Electric Van în România a desemnat câștigătorul ediției din acest an

Prima ediție a competiției Best Electric Van în Romania – care are...

Flotă verdeIndustrie auto

Noul Renault Master: autoutilitara multi-energie de ultimă generație cu design „Aerovan”

Design impresionant, personalitate puternică, aspect atrăgător și o senzație modernă pentru fiecare...

Flotă verdeIndustrie auto

Ampere, excelență tehnică și focus operațional pentru democratizarea vehiculelor electrice

În adevăratul spirit al Renault, Ampere este conceput pentru a produce vehicule...