Mercedes-Benz Trucks arată viitorul transportului rutier

Data de 21 martie 2016 ar trebui trecută în istorie drept ziua în care trei camioane grele au mers în convori pe o autostradă, fără să fie conduse de nimeni! S-au condus singure și au dovedit că viitorul autonom este posibil.Cercetările companiei Mercedes-Benz în domeniul condusului autonom au aproape trei decenii de activitate. Ele s-au concretizat în mai multe prototipuri, dar de data aceasta constructorul german s-a întrecut pe sine. În cadrul unui experiment transmis live pe internet, trei camioane au mers într-un convoi respectând toate normele de siguranță rutieră. Producătorul a ridicat mai sus ștacheta condusului autonom și, pe cele trei camioane, a instalat sisteme care pot comunica între ele, prin internet. Astfel, cel de-al treilea camion știa exact ce se află în fața primului camion. Această comunicare permite ca distanța dintre vehicule să fie mai mică. Constructorul german a prezentat și situațiile prin care un autoturism s-ar intercala între camioane și care sunt sistemele prin care se evită o coliziune sau o situație potențial periculoasă.

Shaping Future Transportation - Campus Connectivity
Cele trei camioane au fost asistate de alte vehicule Mercedes-Benz

Chiar dacă acest sistem nu înseamnă 100% autonomie, șoferului cerându-i-se să preia comenzile în anumite situații, este un important pas înainte în ceea ce privește siguranța rutieră și reducerea oboselii șoferilor.

Până la ora actuală, peste 365.000 de autovehicule utilitare din gama Daimler Trucks sunt conectate la internet prin sistemele FleetBoard și Detroit Connect (peste Atlantic).

Shaping Future Transportation - Campus Connectivity
Camioanele folosite sunt derivate din modele de serie, aflate în producție.

Demonstrația din 21 martie ne arată cât de aproape este ziua în care, să fii șofer profesionist de cursă lungă va însemna o mare parte din timp să asiști un vehicul să meargă la drum lung, pe autostrăzi.

Shaping Future Transportation - Campus Connectivity
Sistemul de menținere a vitezei reduce sau accelerează în funcție de factorii de drum.

Adaugati comentariu